Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ έχουν ξεκινήσει και οι «πολύ συχνές αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου» μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε ο Φου σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε προχθές Παρασκευή.

Οι δύο πλευρές έχουν αποκλίνουσες θέσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με διπλωμάτες της ΕΕ να επικρίνουν την άρνηση της Κίνας να χαρακτηρίσει τη σύγκρουση εισβολή ή να ζητήσει απόσυρση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη.

Ο Φου δήλωσε στη συνέντευξη ότι οι οργισμένες αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι στην Κίνα αναφορικά με την Ουκρανία είναι «πολύ παράλογες» και ότι η Κίνα δεν επιθυμεί το ζήτημα να επηρεάσει την εξέλιξη των σχέσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Μετά τη δημοσιοποίηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή ενός κειμένου με τη θέση της χώρας για τον πόλεμο, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ στην Κίνα Χόρχε Τολέδο δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι κάποια μέρη του εγγράφου αυτού είναι ανησυχητικά.

«Δεν υπάρχει αναφορά σε επιτιθέμενο, το οποίο είναι περίεργο, διότι προφανώς υπάρχει ένας επιτιθέμενος και κάποιος που υφίσταται επίθεση. Είναι παράνομο και απρόκλητο. Αυτό είναι κάπως ανησυχητικό», δήλωσε ο Τολέδο.

Ο Φου δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ο πόλεμος είχε οδηγήσει την Κίνα σε πολύ δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ, αφού ο Μισέλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο στις αρχές Δεκεμβρίου κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της χώρας στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.