Ο Αλμπιν Κούρτι έθεσε όρους για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου σκληραίνει την στάση του στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

by Times Newsroom

Ο νέος γύρος συνομιλιών, που συγκάλεσε χθες Τετάρτη (26/06) στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, απέτυχε εξαιτίας της άρνησης του Κούρτι να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου έθεσε τρεις όρους για να συνεχίσει να συμμετέχει σε απευθείας συνομιλίες με την σερβική πλευρά.

Όπως ανέφερε ο Μπορέλ, ο Κούρτι ζητάει να υπογραφεί η βασική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων όπως προτάθηκε στην Οχρίδα από την ΕΕ, να αποσυρθεί η «επιστολή επιφυλάξεων» που απέστειλε η Σερβία στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023 και να παραδώσει η Σερβία στις αρχές του Κοσόβου τον Μίλαν Ραντόιτσιτς, υπεύθυνο για το ένοπλο επεισόδιο στην Μπάνισκα στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν έχασε την ζωή του ένας Κοσοβάρος αστυνομικός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, στην ξεχωριστεί συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον διαμεσολαβητή για το Κόσοβο Μίροσλαβ Λάιτσακ, εξέφρασε την προθυμία του να εξετάσει την απόσυρση της «επιστολής επιφυλάξεων» ενώ, επικαλούμενος «συνταγματικό κώλυμα», απέρριψε το ενδεχόμενο να θέσει την υπογραφή του σε έγγραφο που θα υποδηλώνει de jure αναγνώριση του Κοσόβου.

Με πληροφοριες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com