Ο Ζελένσκι απέρριψε τη μεσολάβηση του Όρμπαν για τον τερματισμό του πολέμου, επειδή η Ουγγαρία «δεν είναι μεγάλη δύναμη»

Μπορούν μόνο ΗΠΑ, ΕΕ ή Κίνα, σύμφωνα με το Κίεβο

by Times Newsroom

Ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι ανακοίνωσε ότι απέρριψε την πρόταση να μεσολαβήσει η Ουγγαρία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να τερματιστεί ο πόλεμος, υποστηρίζοντας ότι η Βουδαπέστη δεν είναι «μεγάλη δύναμη» για να αναλάβει αυτό τον ρόλο.

Αντιθέτως, είναι ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Το πρακτορείο Reuters έγραψε πως ο Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής».

Ο Ζελένσκι είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης. «Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Όρμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. «Ακόμη και αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», σχολίασε.

Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Ζελένσκι, πρόσθεσε. Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com