Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν

«Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο»

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τους Ρώσους στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι του πολέμου θα λογοδοτήσουν χωρίς καμία ανοχή.

Στο μήνυμά του, ο Ζελένσκι αρχικά απευθύνθηκε στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει. «Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο βίντεο.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι μίλησε στα ρωσικά και απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες. «Ρώσοι στρατιώτες! Ακουσέ με προσεκτικά! Ρώσοι αξιωματικοί! Όλα αυτά τα γνωρίζετε ήδη», είπε. «Δεν θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία, θα αφαιρέσετε μόνο ζωές. Θα αφαιρεθούν όμως και οι ζωές σας. Αλλά γιατί να πεθάνετε; Για τι? Ξέρω ότι θέλετε να ζήσετε!», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι θέλησε να δώσει στους Ρώσους στρατιώτες μια ευκαιρία να επιβιώσουν. Για να γίνει αυτό, είπε, θα πρέπει να παραδοθούν στα ουκρανικά στρατεύματα. Θα τους φερθούμε αξιοπρεπώς, σαν άνθρωποι. «Με τρόπο με τον οποίο δεν σου φέρθηκε ποτέ ο στρατός σου. Κάνε την επιλογή σου!», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι ευχαρίστησε εκείνους τους Ρώσους «που δεν σταματούν να λένε την αλήθεια.» Ως παράδειγμα, ανέφερε μια γυναίκα που είχε διακόψει το κεντρικό βραδινό πρόγραμμα ειδήσεων με μια αφίσα διαμαρτυρίας και δυνατές κραυγές στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για την πολεμική επίθεαη στη χώρα του θα πρέπει να λογοδοτήσουν χωρίς επιείκεια. Ο ρωσικός στρατός είναι σίγουρα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, για μια «σκόπιμη ανθρωπιστική καταστροφή» στις ουκρανικές πόλεις, είπε ο Ζελένσκι.

Συνεχίστηκαν οι επιθεσεις τη νύχτα

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τη νύχτα να βομβαρδίζουν και να σφίγγουν τον κλοιό σε βασικές πόλεις της Ουκρανίας. Οι αρχές στο Χάρκοβο ανέφεραν ότι από ρωσική αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκε άλλο ένα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε προαναγγείλει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να κατακτήσει τις μεγάλες πόλεις που έχουν ήδη περικυκλωθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, θα υπήρχαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή