Στη Σίλα Τζασάνοφ το Βραβείο Χόλμπεργκ

Στις τέσσερις δεκαετίες της καριέρας της η Τζασάνοφ αναδείχθηκε σε μια από τις πρωτοπόρους του τομέα που διερευνά όχι μόνο τη δημιουργία και την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας αλλά και την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική επίδραση που είχαν.

by Times Newsroom

H ιστορικός των επιστημών και της τεχνολογίας Σίλα Τζασάνοφ έχει μελετήσει τις «επιστημολογίες των πολιτών» σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ χώρες που έχουν διαμορφώσει την επιστήμη και την τεχνολογία, το θεσμικό πλαίσιό τους, τους κανονισμούς με τους οποίους παράγονται, καθώς και το πλαίσιο δημόσιου διαλόγου πάνω σε αυτές. Πρόκειται παράλληλα για κοινωνίες, όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός πολιτών και αποφασίζουν τους όρους και τις κατευθύνσεις στην παραγωγή της έρευνας συζητώντας άμεσα με τους ειδήμονες. Τέτοιου είδους δημοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι καθολικές και να αφορούν κάθε πολίτη στον κόσμο, ωστόσο διασφαλίζουν ότι οι όροι παραγωγής γνώσης ελέγχονται από όλους και αφορούν όλους.

Το Βραβείο Χόλμπεργκ είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία για ανθρώπους που έχουν διακριθεί σε ανθρωπιστικές, κοινωνικές, νομικές και θεολογικές επιστήμες. Όπως έγινε γνωστό το φετινό βραβείο απονέμεται στην Αμερικανίδα ακαδημαϊκό Σία Τζασάνοφ Καθηγήτρια Μελετών Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Η βράβευση που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 595 χιλιάδων ευρώ θα γίνει στις 9 Ιουνίου σε τελετή που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Μπέργκεν στη Νορβηγία. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο της πόλης Μπέργκεν που γεννήθηκε ο βαρόνος Λούντβιχ Χόλμπεργκ το όνομα του οποίου φέρει το βραβείο.

Στις τέσσερις δεκαετίες της καριέρας της η Τζασάνοφ αναδείχθηκε σε μια από τις πρωτοπόρους του τομέα που διερευνά όχι μόνο τη δημιουργία και την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας αλλά και την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική επίδραση που είχαν. Οι έρευνες της την κατέστησαν ως μία από τις κορυφαίες ακαδημαϊκούς στον σύγχρονο κόσμο σε ότι σχετίζεται με τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της νομικής, της δημοκρατικής θεωρίας και της δημόσιας πολιτικής. Η Τζασάνοφ ανέπτυξε πολλές αναλυτικές θεωρίες για τον ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας στους νόμους, τις πολιτικές και τον τρόπο διακυβέρνησης των μοντέρνων δημοκρατιών.

Έχει γίνει γνωστή για τον όρο «συμπαραγωγή» που χρησιμοποίησε με τον οποίο περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστούμε τον κόσμο, τρόπους που δεν μπορούν να διαχωριστούν από τους τρόπους που επιλέγουμε να ζήσουμε μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Η Τζασάνοφ επιχειρηματολογεί εναντίον του διαχωρισμού φυσικής και κοινωνικής τάξης ο οποίος καθορίζει πολλές από τις επιστήμες.

Η τελευταία της θεωρία ονομάζεται «κοινωνικοτεχνολογικές φαντασιώσεις» και αφορούν συλλογικά οράματα ενός επιθυμητού μέλλοντος που θα δημιουργηθεί από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο μέσα στο οποίο ελπίζουν να ζήσουν οι κοινωνίες. Σε αυτή την θεωρία της η Τζασάνοφ μετασχηματίζει το πεδίο των μελλοντικών μελετών επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο που παίζει η επιστήμη και η τεχνολογία στην κατανόηση από τον άνθρωπο της εξέλιξης που θα προκύψει.

Η παρουσία και η δουλειά της Τζασάνοφ έχει επηρεάσει τον σύγχρονο σκέψης για τη δημόσια διοίκηση, τη δημοκρατία αλλά και την επιστημονική πραγματογνωμοσύνη. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας, της επίδρασης των social media, της ραγδαίας εξέλιξης των βιοτεχνολογιών αλλά και της άρσης της εμπιστοσύνης στην κοινότητα των ειδικών η Τζασάνοφ αποτελεί μια φωνή που ξεχωρίζει και έχει επίδραση σε όλους αυτούς τους τομείς. Η Τζασάνοφ έχει γράψει ή συγγράψει δέκα βιβλία και έχει επιμεληθεί οκτώ ενώ έχει δημοσιεύσει περίπου 130 άρθρα και δοκίμια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή