Ουκρανία: «Ορισμένες χώρες αντιλαμβάνονται τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ως ευκαιρία για να βγάλουν χρήματα»

Ο πιο σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τις εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσική Ομοσπονδία να παρακάμψει τους περιορισμούς είναι οι δευτερεύουσες κυρώσεις. 

by Times Newsroom

Η θέση των χωρών εταίρων της Ουκρανίας σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι πιο σκληρή.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, 2 Ιουνίου, στον αέρα του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού «FREEDOM» ο Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών Ιγκόρ Πετρένκο.

«Ορισμένες χώρες αντιλαμβάνονται τις δυτικές κυρώσεις ως μια ευκαιρία να κερδίσουν για τον εαυτό τους. Αυτές είναι η Αρμενία, η Γεωργία, το Καζακστάν ως ένα βαθμό και πολλές άλλες χώρες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κερδίζουν χρήματα.

 Ως εκ τούτου, λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι έχουμε την ομάδα κυρώσεων «Yermak-McFaul», η οποία αναπτύσσει προτάσεις για τους εταίρους μας, και το θέμα των δευτερογενών κυρώσεων έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό.

Σε κάποιο βαθμό, αυτό υλοποιείται, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν είναι αρκετό. Και εδώ ο κόσμος πρέπει να είναι πιο σκληρός.

Γιατί από τη μια δημιουργούμε συνασπισμούς F-16, Patriot, τανκς, από την άλλη χώρες όπως η Αρμενία διακινούν λαθραία ηλεκτρονικά που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία για την παραγωγή όπλων.

Εδώ είναι που χαλάει λίγο η σούπα. Δηλαδή συλλέγουμε από όλο τον κόσμο, σχετικά μιλώντας, για να προστατευτούμε. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες που απλώς εκμεταλλεύονται την κατάσταση και βοηθούν τον επιτιθέμενο να συνεχίσει την επιθετικότητα. Οπότε, φυσικά, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό. Και αυτό το θέμα έχει ήδη τραβήξει λίγο», είπε.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, είναι δύσκολο να πούμε ποια μορφή θα επιλέξει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να πολεμήσει αυτούς που καθιστούν δυνατή την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του χαρακτήρα του. Μπορεί επίσης να μιλήσει απευθείας, να κατονομάσει ονόματα, συγκεκριμένες χώρες και να κάνει έκκληση με γεγονότα.

«Μιλώντας δημόσια, νομίζω ότι αυτή είναι μια πιθανή προσέγγιση. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να περιπλέξει ελαφρώς τις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες.

Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών και των κεφαλαίων που δαπανούν επί του παρόντος οι εταίροι μας.

Όταν, δηλαδή, αφενός κάποιος βοηθάει και δίνει κάτι και αφετέρου βοηθάει τον επιτιθέμενο.

Προφανώς, αυτό εξαλείφει πολλές προσπάθειες, και εκείνες τις καλές πράξεις που κάνουν οι άλλοι. Θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία και μέγιστη άκαμπτη θέση εδώ. Γενικά, η κατάσταση αλλάζει λίγο, αλλά όχι αρκετά ακόμα. Αλλά δεδομένου του βάρους και της εξουσίας του προέδρου μας, νομίζω ότι τέτοιες δημόσιες δηλώσεις μπορούν να παίξουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο», λέει ο Πετρένκο.

Δήλωσε ότι η εύρεση κενών για την παράκαμψη των κυρώσεων είναι πολύ δύσκολη δουλειά.

«Κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να νομοθετηθούν τα πάντα ώστε να κλείσουν όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά στην αρχή, ειδικά η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και η επιβολή των πρώτων κυρώσεων, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε ορισμένα κενά στις εταιρείες τους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Θυμηθείτε αυτήν την κατάσταση πληρωμής για το φυσικό αέριο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός, λέει ότι όχι, δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια, όταν το είπε ο Πούτιν και στη συνέχεια πήραν μια απόφαση τέτοια ώστε το γεγονός της πίστωσης χρημάτων λαμβάνεται υπόψη όταν ήρθε στην τράπεζα και στη συνέχεια η τράπεζα πραγματοποίησε τη λειτουργία ανταλλαγής και, όπως αποδεικνύεται, είχε ήδη πιστωθεί σε ρωσικό νόμισμα στον λογαριασμό της Gazprom.

Προφανώς, αυτό είναι ένα κενό και είναι λάθος προσέγγιση, αφού αποδεικνύεται ότι οι εταίροι μας ήταν στην ιδιοτροπία του Πούτιν», είπε.

Ο πολιτικός επιστήμονας σημείωσε ότι φυσικά η κατάσταση αλλάζει, αυτά τα κενά καλύπτονται όλο και περισσότερο.

«Αλλά χωρίς τέτοιες περιπτώσεις, όταν ορισμένες εταιρείες ή χώρες θα έπεφταν πολύ σκληρά σε δευτερεύουσες κυρώσεις, όλοι θα σκεφτούν τι μπορεί να μεταφερθεί, ή ίσως δεν έχουμε ακόμη ωριμάσει για αυτές τις αποφάσεις.

Επομένως, εδώ θα πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηρά και ξεκάθαρα προηγούμενα. Θα ακούσουν οι ενδιαφερόμενοι τον Πρόεδρο Ζελένσκι τώρα, ότι θα το προσέξουν αυτό, γνωρίζοντας καλά ότι αν μιλήσει γι’ αυτό, σημαίνει ότι…

Μπορεί να κάνει δημόσια ορισμένες δηλώσεις και θα χρειαστεί να αντιδράσει, να κάνει κάτι, και , ίσως δεν θα υπάρχει άλλη διέξοδος, πώς να συνεισφέρουν εταιρείες, ίσως να μην είναι πολύ βολικό για συγκεκριμένους λόγους πολιτικής φύσης ή κάποιους άλλους, μπορεί να είναι άλλος ένας επιπλέον αποτρεπτικός παράγοντας.

Αλλά ο πιο σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας θα είναι τα συγκεκριμένα προηγούμενα, όταν θα επιβληθούν δευτερεύουσες κυρώσεις σε εταιρείες ή χώρες. Μέχρι στιγμής, είναι κυρίως προσωπικής φύσης. Μερικές εταιρείες έχουν επίσης ήδη χτυπηθεί », πιστεύει ο Πετρένκο.

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές μελέτες, αναλυτικά κέντρα ξένων, αμερικανικών, καναδών και άλλων που διεξάγουν έρευνες για το θέμα τέτοιων «βοηθών» της επιτιθέμενης χώρας. Υπάρχει έντονη ερευνητική δημοσιογραφία.

«Εμβαθύνουν στο θέμα και δείχνουν ξεκάθαρα πού, τι, πώς συμβαίνει με ονόματα, επώνυμα, εμφανίσεις και κωδικούς πρόσβασης.

Όμως, δυστυχώς, η τελική έκδοση δεν είναι αρκετή.

Επομένως, εδώ πρέπει να πιέσετε, να πιέσετε. Η Ουκρανία έχει δείξει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της. Και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε επιτυχία », συνόψισε ο Ιγκόρ Πετρένκο.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com