Οι ΗΠΑ καλούν τον ΟΗΕ να αναλάβει επείγουσα δράση κατά των επιθέσεων από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα

by Times Newsroom

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) να λάβει επείγουσα δράση κατά των φιλοϊρανών Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι επιτέθηκαν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησαν το Ιράν ότι πρέπει να επιλέξει αν θα στηρίξει τους Χούτι.

 Ο Πρέσβης Κρίστοφερ Λου, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, αξιολόγησε τις επιθέσεις των φιλοϊρανών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Λου είπε ότι οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 επιθέσεις από τις 19 Νοεμβρίου 2023 και στόχευσαν ένα άλλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στις 3 Ιανουαρίου, αν και έχασαν 10 μέλη σε μια σύγκρουση με τις αμερικανικές δυνάμεις αφού προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο στις 31 Δεκεμβρίου.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ

  Ο Λου υπογράμμισε ότι οι Χούτι μπορούν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους χάρη στα προηγμένα οπλικά τους συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ και των βαλλιστικών πυραύλων από ξηρά, και της οικονομικής υποστήριξης που έχουν.

  «Γνωρίζουμε επίσης ότι το Ιράν έχει συμβάλει σοβαρά στον σχεδιασμό επιχειρήσεων κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», είπε.

Ο Λου είπε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια σύγκρουση με το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη έχει δύο επιλογές: να διατηρήσει την τρέχουσα θέση της ή να αποσύρει την υποστήριξή της στις επιθέσεις των Χούτι.

Ο πρέσβης σημείωσε ότι οι επιθέσεις των Χούτι «έχουν σοβαρές συνέπειες για τη θαλάσσια ασφάλεια, τη διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο» και ότι είναι ζωτικής σημασίας για το ΣΑΗΕ να λάβει επείγουσα δράση για το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Abcnews

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com