Οι όροι του Ισραήλ για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έθεσε δύο ικανές και αναγκαίες συνθήκες

by Times Newsroom

O αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος διεθνούς επικοινωνίας του ισραηλινού στρατού, απέφυγε να απαντήσει για τους λόγους που έχει καθυστερήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο έθεσε τους δύο όρους για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο αντισυνταγματάρχης ανέφερε, μιλώντας στο αυστραλιανό ABC Radio, πως τα χερσαία στρατεύματα του Ισραήλ «πιθανώς» θα εισβάλουν στη Γάζα, εκτός εάν η Χαμάς «παραδοθεί άνευ όρων».

«Αν η Χαμάς έβγαινε από τις υπόγειες κρυψώνες, επέστρεφε τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδιδόταν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε», είπε ο εκπρόσωπος του IDF και πρόσθεσε: «Αν δεν το κάνουν, τότε μάλλον θα πρέπει να μπούμε μέσα και να το κάνουμε εμείς».

Αναφορικά με τις διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή, ο Κόνρικους είπε ότι οι άνθρωποι «θα πρέπει να πάρουν θέση, σύμφωνα με τη δική τους ηθική». «Αν θέλετε να είστε στο πλευρό των τρομοκρατών ή στο πλευρό του Ισραήλ, αυτή είναι η επιλογή σας», είπε.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα και νωρίς σήμερα το πρωί προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα, ενώ και αεροσκάφη του έπληξαν επίσης στη διάρκεια της νύχτας το Λίβανο. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των κορυφαίων στρατηγών του και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του με θέμα την κλιμακούμενη σύγκρουση.

Οι ισραηλινές επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην κεντρική και τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον 4.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που διαρκούν εδώ και δύο εβδομάδες και άρχισαν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε κοινότητες στο νότιο Ισράηλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και 212 απήχθησαν ως όμηροι στη Γάζα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει «σιωπηλά» τις εκτοπίσεις των Παλαιστινίων για την ενίσχυση των ισραηλινών εποικισμών. Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν κοντά στη Ραμάλα, ανακοινώθηκε σήμερα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κάτοικοι είπαν στο Reuters ότι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό και εκτεταμένες συλλήψεις, καθώς συγκρούσθηκαν με ενόπλους και μερικούς νέους που πετούσαν πέτρες. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται πως οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη, που έχουν αποδοκιμαστεί ως παράνομοι από τη διεθνή κοινότητα, είχαν και έχουν δεσπόζουσα θέση στην στρατηγική του Ισραήλ. Εμπειρογνώμονες και αναλυτές στη Μέση Ανατολή από την αρχή της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, εκτιμούσαν πως ο στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πολύ μεγαλύτερος από την «εξάλειψη» της παλαιστινιακής οργάνωσης. Εξάλλου ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του πως σκοπεύει «να αλλάξει τη Μέση Ανατολή». 

Κοινή εκτίμηση στον αραβικό κόσμο είναι πως στο μυαλό του ισραηλινού πρωθυπουργούς δεν βρισκόταν ποτέ μόνο η Λωρίδα της Γάζας αλλά και η Δυτική Όχθη. Στους παλαιστίνιους έχουν ξυπνήσει μνήμες της «Νάκμπα», της «καταστροφής», η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους και σε τεράστια απώλεια εδαφών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com