Οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να θίξει σειρά ζητημάτων, που αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εκπαίδευση των κοριτσιών

by Times Newsroom

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν, στην εξουσία στο Αφγανιστάν, θα συζητήσουν σήμερα στην Ντόχα τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει να αποδεσμευτούν κεφάλαια, μετά τον εξαιρετικά φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, με την Ουάσινγκτον να επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις πως θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι εργάζεται «επειγόντως» πάνω στον φάκελο αυτό. Ωστόσο, μέλος της αφγανικής κεντρικής τράπεζας εκτιμά πως για κλειστεί συμφωνία θα χρειαστεί χρόνος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος των Ταλιμπάν, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, έφθασε χθες Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Κατάρ μαζί με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο Χαφίζ Ζία Αχμέντ.

Θα συζητήσουν με τον ειδικό αντιπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, τον Τομ Γουέστ, επιβεβαίωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να θίξει σειρά ζητημάτων, που αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εκπαίδευση των κοριτσιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Καμία από τις δεσμεύσεις αυτές δεν πρέπει να ιδωθεί ως ‘νομιμοποίηση’ των Ταλιμπάν ή της λεγόμενης κυβέρνησής τους, αλλά ως απλή αντανάκλαση μιας πραγματικότητας: πρέπει να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για να υποστηρίξουμε τα αμερικανικά συμφέροντα», ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου 2021, η Ουάσινγκτον κατέσχεσε επτά δισεκατομμύρια δολάρια, μέρους των αποθεμάτων της αφγανικής κεντρικής τράπεζας που είχε κατατεθεί στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκόπευε το μισό από το ποσό αυτό να διατεθεί για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και το άλλο μισό για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, αλλά κατά τρόπο που θα εγγυάται ότι τα χρήματα δεν θα πέσουν στα χέρια του νέου φονταμενταλιστικού καθεστώτος.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να επιλυθούν τα δύσκολα ζητήματα για την αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών, για να εξασφαλίσουμε πως θα ωφελήσουν τον αφγανικό λαό και όχι τους Ταλιμπάν», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα η Καρίν Ζαν-Πιερ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Περιορισμένη και ελεγχόμενη» αποδέσμευση;

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, προειδοποίησε ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συναφθεί συμφωνία.

«Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού μεταφοράς των αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί», δήλωσε ο Σα Μεχραμπί, που είναι επίσης καθηγητής οικονομίας στο Μοντγκόμερι Κόλετζ (Μέριλαντ, ανατολικές ΗΠΑ).

«Θα πάρει χρόνο, αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Μεχραμπί, αναμένεται να μεταφερθεί στην αφγανική κεντρική τράπεζα ποσό 3,5 δισεκ. δολαρίων. Πρότεινε από την πλευρά του «περιορισμένη και ελεγχόμενη αποδέσμευση» των αποθεμάτων, για παράδειγμα να διατίθενται «150 εκατομμύρια τον μήνα για να πληρώνονται οι εισαγωγές».

Αυτό θα επέτρεπε να υποστηριχθεί το αφγανικό νόμισμα, να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να επιτραπεί οι Αφγανοί να μπορούν να προμηθεύονται βασικά προϊόντα, όπως ψωμί, λάδι, ζάχαρη και καύσιμα, εξήγησε.

Η αξιοποίηση των κεφαλαίων «μπορεί να ελέγχεται και να υπόκειται σε λογιστικό έλεγχο από εξειδικευμένες εταιρείες με την πιθανότητα να τερματιστεί σε περίπτωση καταχρηστικών δαπανών», πρόσθεσε ο οικονομολόγος κ. Μεχραμπί.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 24 εκατομμύρια Αφγανοί, ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας, χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή