Ουκρανία: Έτσι είναι τα καταφύγια στη Μαριούπολη που προετοιμάζεται για επίθεση

Κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης

by Times Newsroom

Με τον απειλή του πολέμου να πλανάται πάνω από την Ουκρανία, στη Μαριούπολη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πολέμου και ρωσικής εισβολής, καθώς εντείνεται η κρίση στα σύνορα της χώρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν ανοίξει και πάλι τα καταφύγια της πόλης.

Συνολικά τα καταφύγια στην πόλη είναι 130, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, και κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε υπόγεια κτιριακών συγκροτημάτων.

«Από το 2014 εμείς οι κάτοικοι είμαστε υπεύθυνοι για τη συντήρηση του καταφυγίου. Από τότε που άρχισε η επιθετικότητα της Ρωσίας το 2014 άνοιξαμε τα καταφύγια. Πιστεύω ότι, όπως λέει η Βίβλος, ετοιμάζουν το άλογο για τη νίκη αλλά πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει ανάγκη για τη χρήση του καταφυγίου», τόνισε ο Γεβγκένι Γκορμπάν, υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου της Μαριούπολης.

Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, η διοίκηση της πόλης θα ενεργοποιήσει το σύστημα ειδοποίησης καλώντας τους πολίτες να κατευθυνθούν στα καταφύγια. Οι κάτοικοι, άλλωστε, γνωρίζουν πως βρίσκονται στη γραμμή της εκεχειρίας και ότι ένας ενδεχόμενος βομβαρδισμός μπορεί να τους βρει οπουδήποτε. Απέχουν από την εμπόλεμη ζώνη περί τα δέκα χιλιόμετρα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα πως μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια. Γι’ αυτό και οι τοπικές αρχές προχώρησαν στην ανακαίνισή τους ώστε να γίνουν και πάλι λειτουργικά για να υποδεχθούν τους κατοίκους της πόλης και να τους προστατεύσουν από τα πυρά.

Να σημειώσουμε πως στη Μαριούπολη είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Στην περοχή ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com