Ουκρανία: Η Βουλή επικύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία

Η Σύμβαση ορίζει ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

by Times Newsroom

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η Ράντα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο, επικύρωσε σήμερα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη νομικά δεσμευτική συνθήκη που θέτει πρότυπα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

«Ιστορική απόφαση! Επικυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Ράντα στο Twitter, λίγο μετά την ψηφοφορία των Ουκρανών βουλευτών.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, 259 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 8 κατά, 28 ψήφισαν λευκό και 47 αποχή.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που εγκρίθηκε το 2011, είναι μια διεθνής συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Ουκρανία είναι μέλος. Η Σύμβαση ορίζει ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

«Ένα ιστορικό γεγονός που θα μας φέρει στην ΕΕ ακόμη πιο γρήγορα», χαιρέτισε με ανάρτηση στο twitter ο Ολεξάντρ Κορνιγένκο, πρώτος αντιπρόεδρος της Ράντα.

«Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης έκοψαν ένα ακόμη σκοινί που έδενε την Ουκρανία στον “ρωσικό κόσμο”», καλωσόρισε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Κίσλιτσια.

Η επικύρωση αυτής της διεθνούς συνθήκης που προστατεύει τις γυναίκες «θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ουκρανίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», τόνισε από την πλευρά της η Όλγα Στεφανίτσινα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Καθώς οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τη διάρκεια του πολέμου, χαιρετίζω θερμά» αυτή την επικύρωση, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς σε δελτίο τύπου, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» για την προστασία τους.

Η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς «συνεχάρη» επίσης τον πρόεδρο Ζελένσκι, την κυβέρνησή του και τη Ράντα «που επέδειξαν για ακόμη μια φορά ηγεσία και θάρρος».

«Η Ουκρανία θα γίνει το 36ο κράτος που έχει επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή