Ουκρανία: Το Κίεβο υπέκλεψε κλήση που «αποδεικνύει» πως οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα Καχόβκα

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως υπέκλεψε τηλεφωνική κλήση που αποδεικνύει πως μια ρωσική "ομάδα σαμποτάζ" ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και φράγμα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία.

by Times Newsroom

Η καταστροφή της εγκατάστασης την Τρίτη, 6 Ιουνίου είχε αποτέλεσμα μαζικές πλημμύρες, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να φύγουν από τις εστίες τους και προξενώντας οικολογικό όλεθρο.

Η Ρωσία και αξιωματούχοι που πρόσκεινται σε αυτήν στην Ουκρανία επέρριψαν την ευθύνη στο Κίεβο για την καταστροφή του φράγματος αλλά έχουν δώσει μεταβαλλόμενες εξηγήσεις.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανήρτησε ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού στο κανάλι της στο Telegram με τη φερόμενη συνομιλία, όπου δύο άνδρες φέρεται να συζητούν τα επακόλουθα της καταστροφής στα ρωσικά.

“Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν το χτύπησαν. Ήταν η δική μας ομάδα σαμποτάζ”, είπε ένας από τους άνδρες, ο οποίος σύμφωνα με την SBU είναι Ρώσος στρατιώτης. “Ήθελαν να τρομάξουν (τον κόσμο) με το φράγμα αυτό”.

“Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και (έκαναν) περισσότερα από όσα σχεδίασαν”.

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ανέφερε πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και “οικοκτονία”.

“Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας” , ανέφερε σε ανακοίνωση η SBU.

Ο άνδρας είπε επίσης πως, λόγω της καταστροφής του φράγματος, “χιλιάδες” ζώα έχασαν τη ζωή τους σε ένα “ζωολογικό κήπο”.

Ο άνδρας στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής εξέφρασε έκπληξη για τον ισχυρισμό του στρατιώτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις, που κατέχουν το φράγμα έπειτα από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, κατέστρεψαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και φράγμα.

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ανέφερε πως έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και “οικοκτονία”.

“Η υποκλοπή από την SBU επιβεβαιώνει πως ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Καχόφσκα ανατινάχθηκε από ομάδα σαμποτάζ των κατοχικών δυνάμεων”, ανέφερε σε ανακοίνωση η SBU. “Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας”.

Εκατοντάδες Ουκρανοί διασώθηκαν από στέγες στις πλημμυρισμένες περιοχές χθες Πέμπτη. Ο κυβερνήτης της νότιας περιοχής Χερσώνα ανέφερε πως περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής είναι κάτω από το νερό.

“Ανατινάζοντας το φράγμα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβσκα, η Ρωσική Ομοσπονδία απέδειξε αναμφίβολα ότι αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο”, ανέφερε στη δήλωση ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ.

“Αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη όχι μόνο τους ηγέτες του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τους κοινούς δράστες εγκλημάτων”, είπε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή