Ουκρανία: Υποχώρησε ο Ζελένσκι – Δεν απέπεμψε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να αποπέμψει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, αλλά αυτός αρνήθηκε να παραιτηθεί και κανένας άλλος δεν δέχθηκε να αναλάβει τη θέση, αναγκάζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο να υποχωρήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

by Times Newsroom

Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Τρίτη, ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Ζελένσκι ζήτησε να συναντηθεί με τον Ζαλούζνι τη Δευτέρα. Κατά τη συνάντηση είπε σε προεδρικούς συμβούλους ότι η εκτίμησή τους για τη στρατιωτική κατάσταση είναι πιο θετική από την πραγματική και ζητήθηκε από τον Ζαλούζνι να παραιτηθεί.

Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ζελένσκι απείλησε να υπογράψει διάταγμα με την αποπομπή του, σύμφωνα με τους Times. Ωστόσο αφού όλοι οι πιθανοί διάδοχοι του Ζαλούζνι αρνήθηκαν την πρόταση να αναλάβουν τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να διατηρήσει τον Ζαλούζνι.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε εξάλλου ότι ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Άλλη βρετανική εφημερίδα, η Guardian, επίσης αναφέρθηκε στην απόπειρα αποπομπής του Ζαλούζνι, επικαλούμενη την αντίθεση βουλευτών.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης του Ζαλούζνι σε ανάρτησή του στο Telegram τη Δευτέρα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι θεωρούνται τεταμένες εδώ και εβδομάδες λόγω της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο 50χρονος Ζαλούζνι έγινε αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο 2022. Υπό τη διοίκησή του τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστάθηκαν στην εισβολή και κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Ο στρατηγός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των στρατιωτών και των Ουκρανών πολιτών. Υπάρχουν φήμες ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες, κάτι που ο ίδιος έχει διαψεύσει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή