Παγκόσμια Οικονομία: Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια και μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης

Το Bloomberg καταγράφει τις εξελίξεις σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και βασικών οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο

by Times Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και περιόρισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο μπλοκ καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε μια αλλαγή που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδό του.

Το Bloomberg κατέγραψε τις εξελίξεις σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών

Ο πυρήνας του πληθωρισμού των ΗΠΑ αποδεικνύεται λίγο πιο σταθερός από το αναμενόμενο, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Fed να αποφασίσει μια νέα άνοδο επιτοκίων αργότερα φέτος μετά από μια αναμενόμενη διακοπή την επόμενη εβδομάδα.

Το Bloomberg κατέγραψε τις εξελίξεις σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και βασικών οικονομικών δεικτών βασικών οικονομικών μπλοκ όπως η ΕΕ και βασικών οικονομιών σε όλες τις ηπείρους.

Ευρώπη

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν η 10η συνεχόμενη και έφερε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Η νέα εκτίμηση δείχνει σημαντικά πιο ήπια ετήσια οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2025, ενώ ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει στο 3,2% κατά μέσο όρο το 2024 και στη συνέχεια στο 2,1% το τελευταίο έτος αυτής της περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προοπτικές της για την οικονομία της ευρωζώνης, προβλέποντας ότι θα παρασυρθεί φέτος από μια συρρίκνωση στη Γερμανία. Η παραγωγή στην ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023, σε σύγκριση με παλαιότερη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,1%, σύμφωνα με επικαιροποιημένες προβλέψεις της Επιτροπής.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών τον Ιούλιο, καθώς οι απεργίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη δραστηριότητα περισσότερο από το αναμενόμενο, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η χώρα θα βιώσει μια ύφεση.

ΗΠΑ

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ έτρεξε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο μηνιαίο ρυθμό τον Αύγουστο, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed. Τα στοιχεία ενισχύουν το οικονομικό άγχος που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές οικογένειες για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα μέλη του συνδικάτου United Auto Workers ξεκίνησαν απεργία την Παρασκευή εναντίον και των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, μια κίνηση άνευ προηγουμένου που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια δαπανηρή και παρατεταμένη αναμέτρηση για τους μισθούς και την ασφάλεια της εργασίας. Η General Motors Co. προσέφερε αυξήσεις 20% σε διάστημα τεσσάρων ετών, επιδόματα και ενισχύσεις στους υφιστάμενους συνταξιούχους.

Οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ικανότητά τους να αξιοποιούν τον δανεισμό, με το ποσοστό των νοικοκυριών να δηλώνει ότι είναι είτε πολύ πιο δύσκολο είτε κάπως πιο δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε πίστωση τώρα σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο που ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2013. Περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν ότι θα είναι πιο δύσκολο να αποκτήσουν πίστωση το επόμενο έτος.

Το εισόδημα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2022 λόγω του πληθωρισμού στο μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας την εκτίναξη του κόστους ζωής και τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης που υπήρχαν την εποχή της πανδημίας. Η πτώση των εισοδημάτων κατά 2,3% —η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 2010— σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη ετήσια πτώση, η οποία ήταν χαρακτηριστικό των προηγούμενων υφέσεων όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, η φούσκα dotcom και η ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ασία

Η μείωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Κίνα δείχνει ότι η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα δεν έχει ακόμη ανακάμψει, παρά τα σημάδια πτώσης που δείχνουν οι έρευνες στον τομέα του εμπορίου. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των στεγαστικών δανείων δείχνει ότι η ύφεση των στεγαστικών κατοικιών απέχει πολύ από το τέλος της.

Μια έκρηξη πωλήσεων κατοικιών που σημειώθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας χάνει τη δυναμική της σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου οι αρχές χαλάρωσαν τους περιορισμούς των στεγαστικών δανείων, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν τα βήματα είναι αρκετά για να αναζωογονηθεί η αγορά ακινήτων στο επόμενο διάστημα.

Αναδυόμενες αγορές

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Βραζιλίας αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας ετοιμάζεται να συνεχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός έχει πλέον αυξηθεί για δύο συνεχόμενους μήνες, καθώς η οικονομία προσφέρει εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη και ο πρόεδρος Λούλα διευθετεί το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος.

Ο πληθωρισμός της Νιγηρίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 18 και πλέον ετών λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 25,8% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Κόσμος

Εκτός από την ΕΚΤ, η Δανία και η Ρωσία αύξησαν επίσης τα επιτόκια. Το Πακιστάν άφησε απροσδόκητα αμετάβλητο το προεξοφλητικό του επιτόκιο, όπως επίσης και η Αγκόλα, ενώ η Ουκρανία, η Περού και η Γεωργία προχώρησε σε μειώσεις.

Πηγή: Ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com