Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση

Είναι διεθνής οργανισμός, αποτελούμενος από 192 χώρες-μέλη, που συγκαταλέγεται σήμερα στις ειδικές οργανώσεις (οργανισμούς) του ΟΗΕ

by Times Newsroom

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Union Postale Universelle, Universal Post Union), UPU (προφέρεται γιου-πι-γιου), είναι διεθνής οργανισμός, αποτελούμενος από 192 χώρες-μέλη, που συγκαταλέγεται σήμερα στις ειδικές οργανώσεις (οργανισμούς) του ΟΗΕ.

Ιδρύθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1874 με τη Συνθήκη της Βέρνης με το όνομα General Post Union με έδρα τη Βέρνη με κύριο σκοπό τις καλύτερες και συντονισμένες ταχυδρομικές αποστολές αρχικά στην Ευρώπη αλλά και την αποφυγή αποστολών απαγορευμένων ειδών όπως όπλα, ναρκωτικά, κ.λπ.
Το 1947 ή Ένωση αυτή συμπεριλήφθηκε στους επιμέρους οργανισμούς του ΟΗΕ όπου και έλαβε το σημερινό όνομά της, διατηρώντας την έδρα της στην ίδια πόλη. Στη UPU συμμετέχουν σήμερα όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Όργανα της UPU

Επιδίωξη της Ένωσης είναι η συνεχής βελτίωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και η προαγωγή στον τομέα αυτόν της διεθνούς συνεργασίας. Έτσι το κάθε κράτος μέλος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας των άλλων χωρών με τα καλλίτερα και ταχύτερα μέσα που διαθέτει για την εσωτερική του αλληλογραφία. Όργανα της Ένωσης για το σκοπό αυτό είναι:

  1. Το Παγκόσμιο Ταχυδρομικό Συνέδριο, που συνέρχεται κάθε πέντε χρόνια.
  2. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 40 μέλη τα οποία εκλέγονται από το παραπάνω Συνέδριο με βάση τη γεωγραφική αντιπροσώπευση, και
  3. Το Διεθνές Γραφείο, που αποτελεί την μόνιμη Γενική Γραμματεία της Ένωσης στην οποία προΐσταται ο Γενικός Διευθυντής της UPU.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 γενικός διευθυντής είναι ο Ιάπωνας Μασαχίκο Μετόκι.

Πηγές

  • Α. Ζιμπουλάκη “Διεθνές Δίκαιο”, Αθήνα 1979, σ.135

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com