Παραφοβία: φόβος σεξουαλικής διαστροφής

Είναι μια περίπλοκη φοβία που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ανατροφή και οι πολιτισμικές επιρροές. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι έχουν κάποιο είδος διαστροφής, ενώ άλλοι ανησυχούν για τις αντιληπτές διαστροφές των άλλων.

by Times Newsroom

Η παραφοβία (paraphobia) αφορά τον φόβο της σεξουαλικής διαστροφής. Είναι μια περίπλοκη φοβία που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ανατροφή και οι πολιτισμικές επιρροές. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι έχουν κάποιο είδος διαστροφής, ενώ άλλοι ανησυχούν για τις αντιληπτές διαστροφές των άλλων. Αυτό γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο από το γεγονός ότι αυτό που θεωρείται διαστροφή μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο ή από τη μια κουλτούρα στην άλλη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραφοβία δεν αναγνωρίζεται ως διακριτή διαταραχή στο Ψυχιατρικό Εγχειρίδιο για τις διαταραχές (DSM-5). Πρόκειται για μια ειδική φοβία, που περιλαμβάνει έναν υπερβολικό, παράλογο και οδυνηρό φόβο για κάτι, όπως είναι ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση.

Η παραφοβία εκτός από τον υπερβολικό φόβο περιλαμβάνει ανησυχία, ξηρό στόμα, αισθήματα τρόμου, ναυτία, πανικό, γρήγορο καρδιακό παλμό, δυσκολία στην αναπνοή και τρόμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ακόμη και κρίσεις πανικού ως αποτέλεσμα του φόβου τους.

Η διάγνωση της φοβίας γίνεται όταν ο φόβος είναι έντονος και δημιουργεί δυσκολίες και δυσφορία στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Πολλοί άνθρωποι που έχουν παραφοβία υποφέρουν από σιωπή και ντροπή, καθώς είναι δύσκολο να εκφράσουν αυτά που νιώθουν.

Τα ακριβή αίτια της παραφοβίας δεν είναι γνωστά, αλλά διάφοροι παράγοντες πιθανότατα παίζουν ρόλο. Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην παραφοβία είναι: η γενετική, οι ανωμαλίες του εγκεφάλου, το οικογενειακό ιστορικό, οι αρνητικές ή τραυματικές εμπειρίες και η ανατροφή. Μερικοί συνήθως υποκείμενοι φόβοι, όπως ταπείνωση, απόρριψη ή οικειότητα, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της φοβίας.

Η παραφοβία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το σχολείο, την εργασία, τη ζωή στο σπίτι και τις σχέσεις. Τα άτομα που φοβούνται τη σεξουαλική διαστροφή μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν σχέσεις με άλλα άτομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται τόσο πολύ να εμφανίσουν συμπτώματα της κατάστασής τους, ώστε να αποφεύγουν εντελώς ορισμένες ρυθμίσεις ή καταστάσεις. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει πολύ τη μετάβαση στο σχολείο ή στη δουλειά. Συγκεκριμένες φοβίες μπορούν να συμβάλλουν σε αισθήματα ανικανότητας, απομόνωσης, μοναξιάς και ντροπής.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φοβίας. Η σταδιακή και προοδευτική έκθεση στην πηγή του φόβου είναι αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Η έκθεση συχνά συνδυάζεται με τη γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία, που βοηθάει στον εντοπισμό και την αλλαγή των ανήσυχων, αρνητικών σκέψεων, που συμβάλλουν στις φοβικές απαντήσεις.

Πηγή: https://www.verywellmind.com/paraphobia-fear-of-sexual-perversion-2671831.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com