«Περί Ειρήνης»

­ Η λογική, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η ηθική, η δημιουργία, η πρόοδος και η ευτυχία επωάζονται σε συνθήκες  Ειρήνης.

by Times Newsroom

«Η Ειρήνη είναι ο ακήρυχτος πόλεμος».(Πλάτων)

                 

Ειρήνη   είναι:

­ *Μια συνθήκη, μία συμφωνία, μία συνεχής βούληση άρνησης της επιθετικότητας, της βαρβαρότητας, της καταστροφής και της αντιδικίας.

­ *Δεν είναι μία δήλωσηεκδήλωση ή διαδήλωση για τα οικονομικά συμφέροντα,  τους εθνικισμούς, τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και  την επιθετική ανταγωνιστικότητα. 

­ *Ο διάλογος, η φιλότης, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός και η αποδοχή της πολυμορφίας, της συνθετότητας, της πολυπλοκότητας, της ετερογένειας και του νόμου της  Εναντιοδρομίας του κόσμου μας.

­ *Δεν είναι η «ηθική» της δύναμης και το «δίκαιο» της πυγμής ως μέσων για την επιβολή της δικής μας λογικής για την «ηθική» και το «δίκαιο».

­ *Η διαλεκτική της καθημερινής ζωής που γεφυρώνει τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις στο όνομα της δημιουργικής συνύπαρξης ανθρώπων, λαών και κρατών.

­ *Η ισορροπία των δυνάμεων, το φίλιωμα των παθών με την λογική και η τέχνη της  σύξευξης και της μεσότητας.

­ *Το αίσθημα και η αποδοχή της κοινής καταγωγής μας, της γήινης ρίζας μας με όλους τους ανθρώπους και η άρνηση – απόρριψη του αισθήματος της μοναδικότητας και ανωτερότητας της γλώσσας, της φυλής, της θρησκείας, του πολιτισμού ή του έθνους μας.

­ *Η υπέρβαση των δεσμεύσεων και των τειχών που εγείρουν οι διάφορες ταυτότητες και που τρέφουν είτε τον ατομικό είτε τον εθνικό μας ναρκισσισμό.

­ *Η συνειδητοποίηση και η αποδοχή της περατότητάς μας ως βιολογικών όντων και η αναγνώριση – κατάφαση της ζωής ως «μέγα καλό και πρώτο».

­ *Το όνειρο, η ελπίδα, ο  ιδρώτας της εργασίας, το αλέτρι που οργώνει τη γη, το στάχυ του σιταριού, τα «σφιγμένα χέρια» των ανθρώπων, η μουσική, τα τραγούδια και ο χορός των νέων.

­ *Δεν είναι τα τύμπανα του πολέμου, οι παρελάσεις της νίκης και τα ηρωικά εμβατήρια και οι πανηγυρικοί λόγοι για τον ηρωισμό των σκοτωμένων συμπατριωτών μας.

  Ε π ε ι δ ή:

­ Η λογική, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η ηθική, η δημιουργία, η πρόοδος και η ευτυχία επωάζονται σε συνθήκες  Ειρήνης.

   Ε ι ρ ή ν η

­    Είναι η άρνηση του θανάτου και η κατάφαση της ζωής και του Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Υ.

Γι’ αυτό ας αρνηθούμε τα θέσφατα του «Vis pacem, para bellum» και την προτροπή του Θουκυδίδη:

«Εκ πολέμου μεν γάρ ειρήνη μάλλον βεβαιούται»

(Με τον πόλεμο εξασφαλίζεται σταθερότερη ειρήνη)

        ***Ας δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία στην Ειρήνη

           ☆ 21 Σεπτεμβρίου, Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή