Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ – Ξεκινά η πολιορκία της Γάζας

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις.

by Times Newsroom

Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδος).

Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Χθες δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Επίσης ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι από το Σάββατο έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι, ένας αριθμός που υποδηλώνει ότι γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε καλέσει τόσους πολλούς εφέδρους», υπογράμμισε. «Περνάμε στην επίθεση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους Παλαιστίνιους.

Εικόνες φρίκης από την επίθεση της Χαμάς σε ρέιβ πάρτι

Έως 250 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ, στο ρέιβ πάρτι που γινόταν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα το Σάββατο, πρώτη ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με εθελοντή ο οποίος συμμετείχε στην περισυλλογή των νεκρών.

“Στην περιοχή στην οποία έγινε το ρέιβ πάρτι, και μόνον στο ίδιο το ρέιβ πάρτι, ο υπολογισμός μου (σ.σ.: για τον αριθμό των νεκρών), ο οποίος στηρίζεται στον αριθμό των φορτηγών –κάθε φορτηγό μεταφέρει 50 πτώματα και υπήρχαν τέσσερα ή πέντε φορτηγά– είναι, θα έλεγα, περίπου 200-250 πτώματα”, δήλωσε στο AFP ο Μότι Μπούκτζιν, εκπρόσωπος της Zaka, οργάνωσης που ειδικεύεται στην παροχή των πρώτων βοηθειών και την περισυλλογή και ταυτοποίηση των νεκρών σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο.

“Είμαι εθελοντής στη Zaka εδώ και 28 χρόνια, και μετά την καταστροφή του Μερόν (πολύνεκρο ποδοπάτημα στη διάρκεια εβραϊκού προσκυνήματος στο Όρος Μερόν στο βόρειο Ισραήλ) πίστευα ότι είχα πιάσει πάτο και ήθελα να τελειώνω (με την Zaka) αφού είχα δει 45 πτώματα”, πρόσθεσε ο Μπούκτζιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το AFP, καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις περιοχές του νοτίου Ισραήλ οι οποίες πλήττονται από την επίθεση ενόπλων της Χαμάς από το Σάββατο.

“Πίστευα ότι αυτό ήταν το τέλος του κόσμου, αλλά σαφώς, τα πράγματα μπορούν να είναι σαφώς χειρότερα, σαφώς χειρότερα”, πρόσθεσε με τη φωνή του να τρέμει από την συγκίνηση, όταν θυμήθηκε το μακάβριο θέαμα που έπρεπε να αντιμετωπίσει κοντά στο κιμπούτζ Ρέιμ.

“Έσφαξαν τους ανθρώπους εν ψυχρώ με τρόπο που δεν τον χωρά ο νους”, είπε ακόμη.

Ένας επιζών που επέστρεψε στη σκηνή αργότερα μέσα στην ημέρα για να αναζητήσει τους φίλους του μίλησε, με τρεμάμενη φωνή, για όσα είδε. Για τα πτώματα, κυρίως νεαρών γυναικών, που κείτονταν κρύα και ακρωτηριασμένα. Πολλά φαινόταν να έχουν πυροβοληθεί εξ επαφής. Κάποιοι από τους τυχερούς που κατάφεραν να σωθούν βρήκαν καταφύγιο ανάμεσα στους θάμνους.

«Ένιωσα ότι πυροβολούσαν ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας», είπε ένας επιζών. «Κρύφτηκα σε έναν θάμνο… Ένιωθα ότι οι πυροβολισμοί έρχονταν από παντού. Κατάλαβα ότι θα μείνουμε εκεί για τουλάχιστον δύο ώρες».

Τελικά, αυτός και οι φίλοι του, μερικοί από αυτούς ξυπόλητοι, αποφάσισαν να το ρισκάρουν και να προσπαθήσουν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο, περπατώντας αρκετά κοντά στο δρόμο. «Είπα, αν δούμε κάτι που να μοιάζει με αυτοκίνητα του στρατού ή της αστυνομίας, θα πάμε στο δρόμο. Διαφορετικά, θα μείνουμε μακριά. Όταν είδαμε αυτοκίνητα της αστυνομίας και του στρατού, καταλάβαμε ότι είναι ασφαλές μέρος».

Η Gili Yoskovich βρισκόταν ανάμεσα στους εκατοντάδες στο φεστιβάλ και περιέγραψε στο BBC πώς κρύφτηκε κάτω από ένα δέντρο σε ένα χωράφι, καθώς οι ένοπλοι περιφέρονταν και πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν. «Ήταν… παντού με αυτόματα όπλα. Στέκονταν δίπλα στα αυτοκίνητα και άρχιζαν να πυροβολούν, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ εύκολο να σκοτωθείς… επειδή όλοι πήγαιναν παντού».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com