Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση να τον ανταλλάξουν με Ουκρανούς αιχμαλώτους κάνει φιλορώσος ολιγάρχης

Από τη μία ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, από την άλλοι οι Βρετανοί που πολεμούσαν υπέρ του Κιέβου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

by Times Newsroom

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δημοσιοποίησαν σήμερα ένα βίντεο του Ουκρανού βουλευτή και επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ενός προσώπου από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα, ο οποίος ζητά να τον ανταλλάξουν με στρατιώτες και αμάχους από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Η έκκληση για… ανταλλαγή

«Θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το αίτημα να με ανταλλάξουν από την ουκρανική πλευρά με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων της», δήλωσε ο Μεντβεντσούκ σε αυτό το σύντομο βίντεο που δεν φέρει ημερομηνία, στο οποίο είναι ντυμένος με μαύρα ρούχα και κάθεται σε ένα τραπέζι.

Δείτε το βίντεο:

Η σύλληψη του Μεντβεντσούκ από τους Ουκρανούς

Η SBU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε τον Μεντβεντσούκ, ο οποίος υποστήριζε εδώ και καιρό τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και είναι επικεφαλής της «Αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας – Για τη Ζωή», του μεγαλύτερου κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Κουμπάρος του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν τον είχε χαρακτηρίσει «προσωπικό φίλο» τυχαία. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει βαφτίσει την κόρη του Μεντβέντσουκ, όπως θύμιζε η Washington Post.

Ο Μεντβέντσουκ που είναι ο ηγέτης του πιο εξέχοντος κόμματος της Ουκρανίας που είναι φιλικό προς το Κρεμλίνο, έχει εκμεταλλευτεί την εγγύτητά του με τον Πούτιν για να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς διαμεσολαβητές της Ουκρανίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Αυτό τον κατέστησε, επίσης, πολύ πλούσιο άνθρωπο. Το 2021, το περιοδικό Forbes υπολόγισε ότι η περιουσία του ήταν 620 εκατομμύρια δολάρια.

«Έπαιζε» για αντικαταστάτης του Ζελένσκι

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμούσε ότι η σχέση του με τον Πούτιν μπορεί να ήταν καταλύτης για την παρουσία του σε μια κατειλημμένη Ουκρανία, αν η Μόσχα είχε πετύχει το σχέδιο της.

Η Washington Post εκτιμούσε ότι μέσα από το κόμμα του Μεντβέντσουκ θα βρίσκονταν οι άνθρωποι για να σχηματιστεί μια αρεστή στο Κρεμλίνο κυβέρνηση.

Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος είναι πρόεδρος του φιλορωσικού πολιτικού κόμματος «Για τη Ζωή» θεωρείται σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος αναφέρει ως «προσωπικό φίλο».

Ο Μεντβέντσουκ έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι το κόμμα του είναι φιλορωσικό. Παρόλα αυτά, πίεζε για στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα και ορισμένα μέλη του κόμματός του αναπαρήγαγαν τις θέσεις του Κρεμλίνου.

20 χρόνια σχέσης με τον Ρώσο πρόεδρο

Η σχέση του με τον Πούτιν μετρά περισσότερα από 20 χρόνια. Ο Μεντβέντσουκ έχει επισκεφθεί τον Ρώσο πρόεδρο στο σπίτι του στη Μόσχα και στο Σότσι, ενώ έχει πάει με τον Πούτιν για να παρακολουθήσει αγώνες και τουρνουά μάχης σάμπο.

Μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Μεντβέντσουκ για «συμβολή στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία» και για την ηγεσία μιας οργάνωσης εκείνη την εποχή που «συμμετείχε σε ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς στην Ουκρανία».

Ωστόσο, όταν η σύγκρουση με τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές αναζωπυρώθηκε στην ανατολική Ουκρανία μήνες αργότερα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι ο Μεντβέντσουκ ήταν ένας χρήσιμος μεσολαβητής με το Κρεμλίνο, ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει μηνύματα σε Ρώσους αξιωματούχους και να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση ανταλλαγής κρατουμένων με τους μαχητές.

Τι ζήτησαν οι Βρετανοί αιχμάλωτοι

Από την άλλη μεριά, δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση σήμερα και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με τον φιλορώσο πολιτικό που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Δεν ήταν σαφές πόσο ελεύθερα μπορούσαν να εκφραστούν οι δύο άνδρες – οι Σον Πίνερ και Άιντεν Άσλιν. Και οι δύο μίλησαν ύστερα από υπόδειξη ενός άγνωστου άνδρα.

Οι δύο Βρετανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή