Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθυστερεί ο ρωσικός στρατός – Οι «αμυντικές κινήσεις» και οι νάρκες γύρω από το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν κάποια σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου

by Times Newsroom

Διανύουμε ήδη την 27η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύουν αμυντικά τις θέσεις τους γύρω από το Κίεβο, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες. Σε αυτές φαίνεται να τοποθετούν νάρκες στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το αμερικανικό think-tank Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών παρατήρησε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν κάποια σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου και δεν προχώρησαν σε σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις.

Χθες η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο, το οποίο απαιτούσε οι στρατιώτες στη Μαριούπολη να παραδώσουν τα όπλα και να παραδοθούνρω με αντάλλαγμα ασφαλή διέξοδο για χιλιάδες πολίτες εγκλωβισμένους στην πολιορκημένη πόλη. Η ουκρανική πλευρά σχολίασε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους Ρώσους και δήλωσε αποφασισμένη να πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη».

Η τελευταία εκτίμηση του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών (ISW) για την επιθετική εκστρατεία του Πούτιν στις 21 Μαρτίου ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις «συνέχισαν να κάνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο και να βομβαρδίζουν εγκαταστάσεις με πολίτες στη Μαριούπολη», όμως «δεν προχώρησαν σε επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία και δεν έχουν καταφέρει να λύσουν ζητήματα εφοδιασμού».

Οι Ρώσοι δεν προχώρησαν σε επιθετικές επιχειρήσεις προς τις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι ή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε ακόμη το Ινστιτούτο.

Βάζουν νάρκες στα περίχωρα του Κιέβου

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου δημιουργούν αμυντικές θέσεις γύρω από το Κίεβο, τοποθετώντας και νάρκες.

Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η ναρκοθέτηση ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και «υποδεικνύει ότι βρίσκονται σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αναλυτές ανέφεραν στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μόλις τελειώσει ο πόλεμος. «Ένας τεράστιος αριθμός οβίδων και ναρκών έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα ερείπια και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τα εκτονώσουμε», είπαν.

Ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους να τις χρησιμοποιήσουν.

«Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από όλη αυτή την επικράτεια, γι’ αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να ναρκοθετήσουν τις περιοχές μάχης και τις εγκαταστάσεις που δέχθηκαν βομβαρδισμό», ανέφερε μια πηγή.

Το Κίεβο δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Αυτή παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com