Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από τη Σλοβιάνσκ

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως έχουν ανακτήσει το 20% της Σεβεροντονέτσκ – «Θα τους κάνουμε να τρέχουν», λέει αξιωματούχος

by Times Newsroom

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις ενόψει επίθεσης στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε χθες Παρασκευή (3/6) μέσω Facebook το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς, στην περιοχή βρίσκονται ως και 20 σχηματισμοί μάχης του ρωσικού στρατού, με μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, που διαθέτουν από 600 ως 800 στρατιωτικούς η καθεμιά.

Διοικητικά, η Σλοβιάνσκ υπάγεται στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει διακηρυγμένο στόχο να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία, την περιοχή που αποκαλείται Ντονμπάς, στον πόλεμο που πλέον έχει εισέλθει στην 101η του ημέρα. Οι τοπικές αρχές υποστήριξαν τις προηγούμενες ημέρες πω δόθηκε εντολή στους κατοίκους να εγκαταλείψουν στην Σλοβιάνσκ.

Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές ημέρες. Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως η Σεβεροντονιέτσκ έχει πέσει σχεδόν ολόκληρη στα χέρια τους, όμως η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε χθες πως ανέκτησε το ένα πέμπτο της προσωρινής πρωτεύουσας της περιφέρειας Λουχάνσκ, παρά τις σφοδρές ομοβροντίες του ρωσικού πυροβολικού.

Η μάχη για τη Σεβεροντονέτσκ

Όπως προαναφέραμε οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σχεδόν το 20% του εδάφους που είχαν χάσει στην πόλη Σεβεροντονέτσκ κατά τη διάρκεια των μαχών με τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ.

«Ενώ πριν η κατάσταση ήταν δύσκολη, το ποσοστό (που κατείχε η Ρωσία) ήταν κάπου γύρω στο 70%, τώρα τους έχουμε ήδη απωθήσει, ανακαταλαμβάνοντας σχεδόν το 20%», δήλωσε ο Σέρχιι Χαϊντάι στην εθνική τηλεόραση. Ο Χαϊντάι είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν πρόοδο για ώρες, αλλά τους απώθησαν οι υπερασπιστές που δεν έχουν τραυματιστεί. «Με αυτόν τον τρόπο πηγαίνουν μπροστά, βήμα-βήμα, διότι χρησιμοποιούν πυροβολικό, μαχητικά αεροσκάφη, όλμους… Απλά καταστρέφουν τα πάντα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Στη μάχη για τη Σεβεροντονέτσκ συμμετέχει και η Διεθνής Λεγεώνα που πολεμάει για την Ουκρανία και αποτελεί από εθελοντές από άλλες χώρες.

Κατέληξε, όμως, λέγοντας: «Ωστόσο, όταν αποκτήσουμε αρκετά δυτικού τύπου όπλα μεγάλου βεληνεκούς, θα αναγκάσουμε το πυροβολικό τους να οπισθοχωρήσει και ν’ απομακρυνθεί από τις ουκρανικές θέσεις. Και τότε… πιστέψτε με το ρωσικό πεζικό απλά θα το βάλει στα πόδια».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή