Πόλεμος στο Ιράκ: Πώς θα κριθούν οι μεγάλες συγκρούσεις – Ο «ρόλος» των ΗΠΑ

Η ιρακινή κυβέρνηση σχηματίζει μια επιτροπή, η οποία θα προετοιμάσει τον τερματισμό της υπό τις ΗΠΑ αποστολής του διεθνούς συνασπισμού στη χώρα, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του πρωθυπουργού Σία αλ-Σουντάνι.

by Times Newsroom

Η δήλωση του Σουντάνι έγινε μία ημέρα αφού αμερικανικό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε αρχηγό πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη, προκαλώντας οργή μεταξύ των οργανώσεων που είναι σύμμαχες του Ιράν και οι οποίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στην παρουσία του συνασπισμού στο Ιράκ.

Πόλεμος στο Ιράκ: Πώς θα κριθούν οι μεγάλες συγκρούσεις

«Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη της διμερούς επιτροπής, η οποία θα επιβάλει ρυθμίσεις για το μόνιμο τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», προστίθεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης αντιπρόσωποι του στρατιωτικού συνασπισμού, διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικς ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τη χθεσινή επιδρομή σε αντίποινα για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 900 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ, σε μια αποστολή για την οποία λένε πως έχει στόχο να συμβουλεύει και να βοηθάει τοπικές δυνάμεις να αποτρέψουν μια νέα εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, που το 2014 είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα των δύο χωρών, πριν ηττηθεί.

Πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχες του Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία αντιτίθενται στην εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούν εν μέρει υπεύθυνες τις ΗΠΑ.

Ο Σουντάνι έχει περιορισμένο έλεγχο σε μερικές υποστηριζόμενες από το Ιράν παρατάξεις, την υποστήριξη των οποίων χρειάσθηκε πριν από ένα χρόνο για να κερδίσει την εξουσία και ο οποίος έχει σχηματίσει τώρα έναν ισχυρό κυβερνητικό συνασπισμό.

«Υπογραμμίζουμε τη σταθερή θέση μας για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού αφού θα έχουν τελειώσει οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του», αναφέρεται στη δήλωση του Σουντάνι.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες την ευθύνη για δύο εκρήξεις στο Ιράν που σκότωσαν σχεδόν 90 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών άλλων κατά το μνημόσυνο του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com