Πολιομυελίτιδα: Ανιχνεύτηκε στα λύματα στη Βρετανία – Τι λένε οι ειδικοί

Ο ιός της πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε στη Βρετανία. Είχε εξαλειφθεί από το 2003

by Times Newsroom

Ανησυχία στη Βρετανία με τον εντοπισμό του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα στο Λονδίνο. Η ασθένεια ήταν συχνή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά εξαλείφθηκε το 2003. Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατευθεί από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του προγράμματος ρουτίνας για την παιδική ηλικία. Χορηγείται τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και στη συνέχεια ξανά στην ηλικία των τριών και 14 ετών. Η απορρόφηση των τριών πρώτων δόσεων είναι περίπου 86% στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα επίπεδα-στόχους, με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά το 90%.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την κατάσταση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προέρχεται από κάποιον που είχε εμβολιαστεί στο εξωτερικό με εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004. Το άτομο αυτό στη συνέχεια απέβαλε ίχνη του ιού από το έντερό του, τα οποία ανιχνεύθηκαν από τη δειγματοληψία των λυμάτων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «προερχόμενη από το εμβόλιο» πολιομυελίτιδα.

Αν και ασθενέστερη από την αρχική ή «άγρια» μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων του ιού της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται κάθε χρόνο κατά την επιτήρηση των λυμάτων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται επανειλημμένα ένα σύμπλεγμα γενετικά συνδεδεμένων δειγμάτων για μια περίοδο μηνών.

Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο Λονδίνο.

Δεν έχουν εντοπιστεί πραγματικά κρούσματα πολιομυελίτιδας και δεν έχουν αναφερθεί σπάνια αλλά σοβαρά συμπτώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Jane Clegg, επικεφαλής νοσηλεύτρια του NHS στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η υγειονομική υπηρεσία θα επικοινωνήσει με τους γονείς των παιδιών κάτω των πέντε ετών στο Λονδίνο που δεν έχουν κάνει τα εμβόλιά τους στην παιδική ηλικία.

«Οι γονείς μπορούν επίσης να ελέγξουν την κατάσταση εμβολιασμού του παιδιού τους στο κόκκινο βιβλίο τους και οι άνθρωποι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το ιατρείο του γενικού τους ιατρού για να κλείσουν έναν εμβολιασμό σε περίπτωση που οι ίδιοι ή το παιδί τους δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι», δήλωσε η ίδια.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή