Πρώην σύμβουλος Πούτιν: Να τι θα σταματούσε τον πόλεμο

Ο Πούτιν δεν παίρνει προς το παρόν στα σοβαρά τις απειλές της Δύσης. Τι θα το άλλαζε αυτό;

by Times Newsroom

Η Ρωσία δεν αισθάνεται ακόμη μεγάλο πόνο από τις διεθνείς κυρώσεις και κυρίως δεν παίρνει στα σοβαρά τις απειλές των άλλων χωρών ότι θα περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από αυτήν. Αυτό υποστηρίζει ο Αντρέι Ιλαριόνοφ, πρώην επικεφαλής της ομάδας οικονομικών συμβούλων του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπό τις συνθήκες αυτές θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία έως ότου πάρει τη νίκη που θέλει. Τι θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό και να δώσει άμεσο τέλος στον πόλεμο; Ένα «πραγματικό ενεργειακό εμπάργκο» υπογραμμίζει ο Ιλαριόνοφ μιλώντας στο BBC.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πέρυσι τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάλυψαν το 36% των κρατικών δαπανών της Ρωσίας. Φέτος το ποσοστό θα είναι ακόμη υψηλότερο (αν οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αγοράζουν με τους ίδιους ρυθμούς), αφού οι τιμές έχουν επιδοθεί σε νέο ράλι. Η Ε.Ε. εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 27% του πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχθηκε πρόσφατα ότι «κάθε μέρα πληρώνουμε στον Πούτιν 1 δισ. ευρώ για την ενέργεια που μας προμηθεύει», ενώ και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε άρθρο της αποκλειστικά στη Ναυτεμπορική είχε σχολιάσει πως πρέπει «είναι απλά απαράδεκτο για την Ευρώπη να χρηματοδοτεί εμμέσως τις βόμβες που πέφτουν στην Ουκρανία».

Ένα εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας θα ήταν «ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι δυτικές χώρες» τόνισε ο Ιλαριόνοφ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com