Ρώσος αξιωματούχος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ασκούν «πίεση» και διατυπώνουν «απειλές» σχετικά με τον φυλακισμένο δημοσιογράφο της Wall Street Journal

Ανώτερος ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν «πίεση» στη Μόσχα και διατυπώνουν «απειλές» εναντίον της σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, μετέδωσαν κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

by Times Newsroom

Το TASS μετέδωσε πως ο υφυπουργός Εξωτεριών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε πως η Μόσχα θα αγνοήσει τέτοιες τακτικές. Δεν διευκρίνισε ποια μορφή είχε η φερόμενη ως πίεση.

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη το Μάρτιο και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, κάτι που ο ίδιος και η εφημερίδα του αρνούνται. Οι ΗΠΑ λένε πως κρατείται αδίκως και καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

«Ο διάλογος σημαίνει αναζήτηση κάποιου είδους λύσεων. Από την αμερικανική πλευρά βλέπουμε μόνο προσπάθειες για πίεση και απειλές. Αυτός δεν είναι τρόπος για να γίνει διάλογος», δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το TASS.

Η Ρωσία θα εξετάσει αιτήματα για προξενική πρόσβαση στον Γκέρσκοβιτς «με ηρεμία, ανεξάρτητα από τις απόπειρες των Αμερικανών να ασκήσουν αυτή ή την άλλη πίεση», δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα η Μόσχα απέρριψε αίτημα της πρεσβείας των ΗΠΑ για να επισκεφθούν αξιωματούχοι της τον Γκέρσκοβιτς, αφού η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να χορηγήσει θεωρήσεις εισόδου σε μια ομάδα ρώσων δημοσιογράφων που επρόκειτο να συνοδεύσουν το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η σύλληψη του Γκέρσκοβιτς -η πρώτη φορά από το 1986 που αμερικανός δημοσιογράφος κατηγορείται για κατασκοπεία από τη Ρωσία- θεωρείται ευρέως στη Δύση πως αποτελεί κίνηση της Μόσχας για να εξασφαλίσει ένα διαπραγματευτικό ατού σε ενδεχόμενη αμοιβαία απελευθέρωση φυλακισμένων.

Ο Ριάμπκοφ είχε δηλώσει προηγουμένως πως οποιαδήποτε ανταλλαγή θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο αφού το δικαστήριο καταλήξει σε ετυμηγορία στην υπόθεση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή