Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα – Οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις. 

by Times Newsroom

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά της Πάρνηθας έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Η Μονή Κλειστών και οι οικισμοί Παναγία Κανάλα, Κεραμίδι και Ντάρ-διζα παραδόθηκαν στις φλόγες, με τους ανέμους να πνέουν θυελλώδεις. Στο Μενίδι κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο και στην Αγία Παρασκευή. Για πέμπτο 24ωρο ο Έβρος φλέγεται. Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης. Στην Βοιωτία, οι φλόγες τύλιξαν την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά. 

Ώρες αγωνίας στο Μενίδι

Μήνυμα εκκένωσης έλαβαν στις 10:30 οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Με λάστιχα, οι πολίτες, προσπαθούσαν να προλάβουν το κακό.

Ο κόσμος πανικόβλητος προσπαθεί να σώσει τις περιουσίες του και τα ζώα, λίγο πριν απομακρυνθεί από τις φλεγόμενες περιοχές. Σε προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι.

Χθες βράδυ, άνδρες της Αστυνομίας απεγκλώβισαν την κυρία Κούλα από το σπίτι της στο Μενίδι, που είχε περικυκλωθεί από τη φωτιά. Συγκινητική είναι η στιγμή που θέλει να προσφέρει καφέ στους αστυνομικούς, επειδή είναι κουρασμένοι.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες με τον κάτοικο της Φυλής, που έσωσε ζώα μέσα από τα πύρινα μέτωπα. Το όνομα του, είναι Λεωνίδας Ρόδης. Σε λίγους μήνες μάλιστα ετοιμάζεται να γίνει πατέρας. «Για μένα είναι ήρωας κάθε μέρα! Ο δικός μου ήρωας!» έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η σύζυγός του. Οι καπνοί κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και οι κάτοικοι με λιγοστά υπάρχοντα, τρέχουν να σωθούν. Εθελοντές και πυροσβέστες διασώζουν ζώα από τις φλεγόμενες αυλές.

Δραματικές οι ώρες και στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, αλλά και στα γύρω σπίτια. Με αυτοθυσία, κάτοικοι και πυροσβέστες, ανέβηκαν στις στέγες για να τα διασώσουν. Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, εκκενώθηκε προληπτικά.

Τα μέτωπα της φωτιάς στην Πάρνηθα, κατέγραψε από τα 35.000 πόδια, ο κυβερνήτης της πτήσης Τίρανα – Ηράκλειο, Σταμάτης Διβάρης.

Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί της ΕΡΤ βρίσκονται απο το πρώτο λεπτό σε όλα τα επικίνδυνα πύρινα μέτωπα: (παράθυρα) Ο Θοδωρής Παναγιωτίδης είναι στην Πάρνηθα, η Βαλέρια Δολαψάκη και ο Γιώργος Σιδέρης βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι. Ο Μάκης Νασιάδης στον Έβρο, ο Παύλος Σαρόγλου και ο Δημήτρης Σταματάκης στον Έβρο. Στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στην Βοιωτία βρίσκεται η Ευτυχία Πενταράκη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com