Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια : Στους δρόμους μαθητές και πολίτες – Εκκενώνονται σχολεία – Ταρακουνήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει προκαλέσει πανικό στην Εύβοια ενώ έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

by Times Newsroom

Ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός που προμηνύω πως θα έχουμε πολλές ζημιές, είπε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρης μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους, καθώς και οι μαθητές των σχολείων, σημείωσε. Ενημέρωσε πως ο δήμος θα εκκενώσει τα σχολεία.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει αναστάτωση στην περιοχή. «Έχουμε βγάλει εκτός σχολείου τους μαθητές μέχρι τις 11 και είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Λέκκα. Σπεύδει στο Δερβένι συνεργείο του Δήμου καθώς έχουν γίνει κατολισθήσεις.».

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Για τον σεισμό των 5,2 ρίχτερ μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς ωστόσο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας καθώς η οροφή είναι γύρω στο 5.

Σεισμός στην Εύβοια: 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησαν Στερεά Ελλάδα και Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την Εύβοια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Εύβοιας ενώ το εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα. Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Αναλυτικά σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

  • Χρόνος Γέννησης [GMT] : 03/11/2023 08:26:38.18
  • Μέγεθος : 5.2
  • Γεωγραφικό Πλάτος [°N] : 38.7088
  • Γεωγραφικό Μήκος [°E] : 23.5545
  • Εστιακό Βάθος [km] : 5.0
  • Τοποθεσία : 6 Χλμ. ΑΝΑ του Προκοπίου Ευβοίας

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.

Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com