Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

by Times Newsroom 1

Η Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου (Massacre of Saint’s Valentine Day) ήταν το όνομα που δόθηκε και έμεινε στην ιστορία, σε ένα μακελειό που έγινε σε μια αποθήκη του Λίνκολν Παρκ, στην Βόρεια πλευρά του Σικάγου, όταν τρεις ένοπλοι μεταμφιεσμένοι αστυνομικοί, εκτέλεσαν εν ψυχρώ τα μέλη της αντιπάλης συμμορίας. Το μακελειό έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, όταν ο Αλ Καπόνε, επικεφαλής της Ιταλο-Αμερικανικής μαφίας αποφάσισε να εξοντώσει όλη την συμμορία του Τζωρτζ “Μπαγκς” Μοράν, για να απόκτησει τον πλήρη έλεγχο στην διακίνηση παρανόμου αλκοόλ στο Σικάγο, στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1918 υπερψηφίστηκε η 18η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος (γνωστή και ως Volstead Act) από το Κογκρέσο, που προέβλεπε την απαγόρευση παρασκευής, διακίνησης, εισαγωγής, εξαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών. Μέχρι το 1920 είχε εφαρμοστεί σε όλες τις Πολιτείες. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία σε δέκαδες συμμορίες να αρχίσουν την παρανόμη διακίνηση αλκοόλ, αποφερώντας τους κέρδη εκατομμύριων δολαρίων. Στο Σικάγο από το 1925 είχαν δημιουργηθεί δύο συμμορίες που ηλεγχαν την διακίνηση παρανόμου αλκοόλ. Η μία ήταν η Ιταλο-Αμερικανική με επικεφαλής τον Αλ Καπόνε, και η άλλη συμμορία ήταν η Ιρλανδο-Αμερικανική με επικεφαλής τον Τζορτζ “Μπαγκς” Μοράν.

Το 1929 ο Αλ Καπόνε, που λυμαίνονταν το νότιο τμήμα του Σικάγου, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον “Μπαγκς” Μοράν, το αντίπαλον δέος που είχε τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της πόλης. Έτσι ανέθεσε στο πρωτοπαλίκαρό του, τον Βιτσέντζο Τζιμπάλντι, γνωστό με το παρατσούκλι «το πολυβόλο», να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εξόντωση του Μοράν, γεγονός που θα «έχριζε» τον Αλ Καπόνε απόλυτο κυρίαρχο του Σικάγου. Το σχέδιο περιελάμβανε τη μεταμφίεση τριών μελών της συμμορίας του Καπόνε σε αστυνομικούς, οι οποίοι θα έφταναν στο σημείο του ραντεβού με τον Μοράν, με δύο αυτοκίνητα που Θα θύμιζαν περιπολικά, και θα ήταν συνοδευόμενοι από δύο ακόμη άνδρες που θα ήταν ντυμένοι με πολιτικά.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 1929, σε μια αποθήκη στο βόρειο Σικάγο, με τον Μοράν να πέφτει στην παγίδα με δέλεαρ ένα φορτίο αλκοόλ. Η ενέδρα ήταν πολύ καλά στημένη και οργανωμένη από τους άνδρες του Αλ Καπόνε, που από νωρίς είχαν ακροβολιστεί σε καίρια σημεία πέριξ της αποθήκης, όπου έμελλε να σημειωθεί το μακελειό. Μόλις ένας άνδρας, που έμοιαζε με τον Μοράν, μπήκε στην αποθήκη για να ολοκληρώσει την συμφωνία με το παράνομο αλκοόλ, οι τρεις «αστυνομικοί» εισέβαλαν στο χώρο αναγκάζοντας και τα επτά άτομα που βρίσκονταν εκεί να στηθούν στον τοίχο και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ και τους γάζωσαν με τα αυτόματα Τόμσον με τα οποία ήταν οπλισμένοι. Από τους επτά νεκρούς, πέντε ήταν μέλη της συμμορίας του Μοράν, ένας συνεργαζόμενος μικροκακοποιός κι ένας μηχανικός που βρισκόταν εκεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας. Ο Μοράν σώθηκε επειδή είχε κατά τύχη αργήσει στο ραντεβού κι όταν έφτασε πρόλαβε να δει τους «αστυνομικούς» και φρόντισε να εξαφανιστεί.

Πηγή: el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή