Σουδάν: Το βαρύ πλήγμα που υφίστανται τα παιδιά λόγω των εχθροπραξιών

Αφού επιβίωσαν από εβδομάδες συγκρούσεων στο Χαρτούμ, η Σάναα Μαχμούντ κατάφερε τελικά να οδηγήσει την οικογένειά της με ασφάλεια στο Κάιρο αλλά λέει ότι η κόρη της συνεχίζει να ξυπνά τη νύχτα ουρλιάζοντας λόγω των πυροβολισμών και των αεροπορικών βομβαρδισμών που συντάρασσαν τη γειτονιά τους.

by Times Newsroom

«Είδαν τα πάντα, τα πυρά έπεφταν στο σπίτι μας…είδαν τρομακτικές σκηνές», δήλωσε η Μαχμούντ, μιλώντας από καταφύγιο στο Κάιρο όπου βρίσκεται με τις δύο κόρες της. «Συνεχίζει να ουρλιάζει τη νύχτα και να μου φωνάζει ‘γιατί έρχονται αυτοί οι άνθρωποι να μας σκοτώσουν;’», είπε.

Στο Χαρτούμ, η Μαχμούντ περιγράφει πώς η κόρη της έτρεχε πανικόβλητη σε εκείνη κάθε φορά που άκουγε μαχητικά αεροσκάφη να περνούν από πάνω τους, με τον φόβο ότι κινδυνεύουν.

Οι περιγραφές της αποτυπώνουν ένα μέρος μόνο του τραύματος που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Σουδάν, όπου εδώ και εβδομάδες έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η UNICEF υπολογίζει ότι 368.000 παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σουδάν και επιπλέον 82.000 έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες. Εκτιμά ότι 190 παιδιά σκοτώθηκαν τις πρώτες 10 ημέρες του πολέμου και 1.700 τραυματίστηκαν.

«Πριν από τη σύγκρουση, είχαμε ήδη 7 εκατ. παιδιά, ηλικίας μεταξύ 6 και 18 ετών –σχολικής ηλικίας– εκτός σχολείου. Είχαμε ήδη 611.000 παιδιά κάτω των πέντε που υπέφεραν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό, με 3 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε να υποφέρουν συνολικά από υποσιτισμό», δήλωσε στο Reuters η Μαντίπ Ο’Μπράιαν, αξιωματούχος της UNICEF αρμόδια για το Σουδάν. «Με αυτή τη σύγκρουση, έχουμε δει να κλείνουν σε όλη τη χώρα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα», είπε.

«Τα παιδιά βιώνουν τεράστια δυστυχία, ιδιαίτερα στις εστίες της σύγκρουσης λόγω των συνεχών βομβαρδισμών και πυροβολισμών. Το είδαμε και το βιώσαμε αυτό από πρώτο χέρι», δήλωσε.

Στο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει με την ελπίδα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ομάδα καλλιτεχνών διοργανώνει εθελοντικά δραστηριότητες για τα παιδιά προκειμένου να περιοριστεί η πίεση στην ψυχική τους υγεία.

«Έχουμε έναν αριθμό περιπτώσεων παιδιών που βιώνουν διαταραχή μετατραυματικού στρες και που μεταφέρθηκαν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Έχουμε αντίστοιχες περιπτώσεις και μεταξύ ενηλίκων», δήλωσε η Ράσα Μοχάμεντ Ταχίρ, επικεφαλής της διεύθυνσης ψυχικής υγείας στο σουδανικό υπουργείο Υγείας. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα για τα παιδιά είναι να τα στηρίξουμε και να ελαφρύνουμε τον ψυχολογικό αντίκτυπο σε αυτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com