Σουηδία: Ξεκίνησε η δίκη Ρώσου κατασκόπου στην Στοκχόλμη

Η δίκη ενός Ρώσου ύποπτου για κατασκοπεία που κατηγορείται ότι συνέδραμε την Μόσχα για να αποκτήσει σύγχρονη τεχνολογία για την στρατιωτική υπηρεσία κατασκοπείας, την GRU, άρχισε σήμερα στην Στοκχόλμη.

by Times Newsroom

Ο ηλικίας 60 ετών άνδρας κατηγορείται για παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, εάν καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει πολυετή ποινή φυλάκισης.

Ο εν λόγω άνδρας λειτουργούσε δύο εταιρείες στην Σουηδία που εμπορεύονται ηλεκτρονικά και άλλα είδη.

Ο Σουηδός εισαγγελέας είπε ότι ο εν λόγω άνδρας προωθούσε στο διάστημα μεταξύ 2013 και 2022 μέσω των εταιρειών του πληροφορίες και προϊόντα, στα οποία η Ρωσία δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές και των κυρώσεων.

Ο ίδιος φέρεται ότι παραπλανούσε τους προμηθευτές και άλλους δίνοντας ψεύτικες πληροφορίες και ενεργώντας με πλαστή ταυτότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εισαγγελέα Χένρικ Ολίν, ο εν λόγω άνδρας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «πράκτορας προμηθειών».

Ο κατηγορούμενος έφθασε στην Σουηδία με την σύζυγό του περίπου με την έναρξη της χιλιετίας. Μετά από διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δέκα ετών και οι δύο τους πήραν την σουηδική υπηκοότητα.

Σε μία εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, ο ίδιος και η σύζυγός του συνελήφθησαν σε περιοχή της Στοκχόλμης τον Νοέμβριο του 2022. Έκτοτε ο ίδιος κρατείται. Οι κατηγορίες κατά της συζύγου του αποσύρθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com