Star Wars (γνωστό στην Ελλάδα και ως Ο Πόλεμος των Άστρων)

...είναι ένα αμερικανικό franchise επικής διαστημικής όπερας, που επικεντρώνεται σε μια σειρά ταινιών που δημιουργήθηκε από τον Τζορτζ Λούκας.

by Times Newsroom

TStar Wars (γνωστό στην Ελλάδα και ως Ο Πόλεμος των Άστρων) είναι ένα αμερικανικό franchise επικής διαστημικής όπερας, που επικεντρώνεται σε μια σειρά ταινιών που δημιουργήθηκε από τον Τζορτζ Λούκας. Η πρώτη ταινία με τον ομώνυμο τίτλο προβλήθηκε στις 25 Μαΐου 1977 και έκτοτε δημιούργησε ένα φαινόμενο ποπ κουλτούρας, το οποίο γέννησε και άλλες ταινίες και μια εκτενή λίστα από βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, φιγούρες και άλλα προϊόντα, που αποτελούν το σύμπαν του Star Wars. Το 2020, η συνολική του αξία εκτιμήθηκε στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια, και είναι επί του παρόντος το πέμπτο επικερδέστερο franchise πολυμέσων στην ιστορία.

Ιστορία

Οι ταινίες εξελίσσονται από το 32 ΠΜΓ (Πριν τη Μάχη του Γιάβιν) μέχρι το 35 ΜΜΓ (Μετα τη Μάχη του Γιάβιν), όπου εξιστορείται πρωτίστως η ζωή του Άνακιν Σκαϊγουώκερ και το πώς από Τζεντάι μετατρέπεται σε Σιθ με το όνομα Νταρθ Βέιντερ, αλλά τελικά εξιλεώνεται σώζοντας τον γιο του, Λουκ Σκαϊγουώκερ, από τον Νταρθ Σίντιους. Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Νταρθ Βέιντερ μια νεαρή ρακοσυλλέκτρια, η Ρέι, ανακαλύπτει ότι είναι ευαίσθητη στη Δύναμη και αναπτύσσει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον εγγονό του Άνακιν, Μπεν Σόλο, ο όποιος ακολουθώντας λανθασμένα τα χνάρια του παππού του έχει παρασυρθεί στη σκοτεινή πλευρά και έχει πάρει το όνομα Κάιλο Ρεν.

Υπόβαθρο

Το Star Wars είναι διαστημική όπερα. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιστημονική φαντασία, καθώς επικεντρώνεται περισσότερο σε ρομαντικά στοιχεία και δραματικές επικές μάχες. Επίσης υπάρχει αρκετά το μυστικιστικό στοιχείο με τη Δύναμη που «μαγικά» δίνει δυνάμεις στους Τζεντάι. Ο Λούκας έχει συνδυάσει φουτουριστικά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και παλιά τεχνολογία (ρετροφουτουρισμός). Σε κάθε ταινία αναγράφεται η πρόταση “A long time ago, in a Galaxy far, far away…” (ελληνικά: Πολύ παλιά, σε ένα Γαλαξία πολύ, πολύ μακριά).

Ο Τζορτζ Λούκας έχει δηλώσει ότι το Star Wars είναι μια ταινία που συνοδεύει τη μουσική, όχι το αντίστροφο. Η μουσική όλων των ταινιών έχει γραφτεί από τον συνθέτη Τζον Γουίλιαμς και πολλά θέματα που έχουν παιχτεί στις ταινίες αποτελούν πλέον μονόλιθους κινηματογραφικών θεμάτων, άμεσα αναγνωρίσιμα και συνδεδεμένα με συγκεκριμένους χαρακτήρες της ταινίας. Κινούνται ως επί το πλείστον σε μοτίβα όμοια αυτών της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ τα οποία συνδέονται μεταξύ τους πολύ συχνά. Μια μετατροπή του κλασσικού θέματος της πρώτης ταινίας που κυκλοφόρησε αποτελεί το κεντρικό θέμα σε κάθε ταινία.

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο σύμπαν του Star Wars είναι η Δύναμη. Αυτή δίνει στους Τζεντάι διάφορες δυνάμεις, από τηλεπάθεια και τηλεκίνηση μέχρι ψυχομέτρηση, υπεράνθρωπη φυσική κατάσταση και τη δυνατότητα πρόβλεψης του μέλλοντος. Περιγράφεται από τον Γιόντα ως ένα πεδίο που δίνει ζωή και είναι παντού. Ο μεγαλύτερος φόβος ενός Τζεντάι είναι να παρασυρθεί από τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, η οποία αναδύεται μέσω των αρνητικών συναισθημάτων, δηλαδή φόβος, μίσος, οργή. Ανάλογα με το ποια πλευρά της Δύναμης χρησιμοποιεί κάποιος, έχει και τις ανάλογες δυνάμεις. Δίνεται η εντύπωση ότι η σκοτεινή πλευρά είναι ευκολότερη, αλλά δεν είναι πιο δυνατή και αυτό είναι θέμα διαμάχης μεταξύ Τζεντάι και Σιθ.

Χαρακτήρες

Αρχική τριλογία (1977-1983)
Μαρκ Χάμιλ
(Λουκ Σκαϊγουώκερ)
Χάρισον Φορντ
(Χαν Σόλο)
Κάρι Φίσερ
(Λέια Οργκάνα)

Οι κύριοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στις ταινίες είναι οι εξής:

Χαρακτήρας Ηθοποιοί Ταινίες και σειρές
Λουκ Σκαϊγουώκερ Έιντεν ΜπάρτονΜαρκ Χάμιλ

Λούκας Λίονγκ

Μαξ Λόιντ-Τζόουνς

Γκράχαμ Χάμιλτον

Γκραντ Φίλι

IIIIV-IX, The Mandalorian, The Book of Boba Fett

IX

The Mandalorian

The Book of Boba Fett

Obi-Wan Kenobi

Χαν Σόλο Χάρισον ΦορντΆλντεν Έρενραϊκ IV-VII, IX, Holiday SpecialSolo
Λέια Οργκάνα Έιντεν ΜπάρτονΚάρι Φίσερ

Μπίλι Λορντ

Ίνγκβιλντ Ντέιλα

Βίβιεν Λίρα Μπλέαρ

IIIIV-IX, Rogue One

IX

Rogue One

Obi-Wan Kenobi

Νταρθ Βέιντερ Χέιντεν ΚρίστενσενΝτέιβιντ Πράουζ

Σπένσερ Γουάιλντινγκ, Ντάνιελ Νάπρους

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς (φωνή)

III, Obi-Wan KenobiIV-VI

Rogue One

III-VI, IX, Rogue One

Άνακιν Σκαϊγουώκερ Τζέικ ΛόιντΧέιντεν Κρίστενσεν

Σεμπάστιαν Σο

Ματ Λάντερ (φωνή)

III, III, VI (2004), VII, IX

VI

Ο Πόλεμος των Κλώνων

Όμπι-Ουάν Κενόμπι Γιούαν ΜακΓκρέγκορΆλεκ Γκίνες

Τζέιμς Άρνολντ Τέιλορ (φωνή)

I-III, VII, IX, Obi-Wan KenobiIV-VII, IX

Ο Πόλεμος των Κλώνων

Μπεν Σόλο/Κάιλο Ρεν Άνταμ Ντράιβερ VII-IX
Ρέι Ντέιζι Ρίντλεϊ VII-IX
Φιν Τζον Μπογιέγκα VII-IX
Πο Ντάμερον Όσκαρ Άιζακ VII-IX
Τσουμπάκα Πίτερ ΜέιχιουΓιόνας Σουόταμο III-VIIVII-IX, Solo
Γιόντα Φρανκ ΟζΤομ Κέιν (φωνή) I-III, V-IXΟ Πόλεμος των Κλώνων
Πάλπατιν / Αυτοκράτορας / Νταρθ Σίντιους Ίαν ΜακΝτάιαρμιντΜάρτζορι Ίτον

Κλάιβ Ρέβιλ (φωνή)

Ίαν Αμπερκρόμπι (φωνή)

I-III, V (2004), VI, VII, IX, Obi-Wan KenobiV (1980)

V (1980)

Ο Πόλεμος των Κλώνων

Λάντο Καλρίσιαν Μπίλι Ντι ΓουίλιαμςΝτόναλντ Γκλόβερ V, VI, IXSolo
Μπόμπα Φετ Ντάνιελ ΛόγκανΜαρκ Όστιν

Τζέρεμι Μπουλοκ

Τζέισον Γουίνγκριν (φωνή)

Τεμουέρα Μόρισον (φωνή)

Τεμουέρα Μόρισον

IIIV (1997)

V, VI

V (1980)

V (2004)

The Mandalorian, The Book of Boba Fett

Τζάμπα Χατ Άγνωστος ηθοποιός (φωνή)Ντίκλαν Μαλχόλαντ

Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ/Τόμπι Φίλποτ/Μάικ Έντμοντς

Λάρι Γουόρντ (φωνή)

Κέβιν Μάικλ Ρίτσαρντσον (φωνή)

I, IV (1997)IV

VI

VI

Ο Πόλεμος των Κλώνων

Πάντμε Αμιντάλα Νάταλι ΠόρτμανΚάθριν Τέιμπερ (φωνή) I-IIIΟ Πόλεμος των Κλώνων
Κουάι-Γκον Τζιν Λίαμ Νίσον I, II, IX, Obi-Wan Kenobi, Tales of the Jedi
Μέις Γουίντου Σάμιουελ Λ. Τζάκσον I-III, IX, Ο Πόλεμος των Κλώνων
Κόμης Ντούκου / Νταρθ Ταϊράνους Κρίστοφερ ΛιΚόρεϊ Μπάρτον (φωνή) II, III, Ο Πόλεμος των ΚλώνωνClone Wars, The Clone Wars
Νταρθ Μολ Ρέι ΠαρκΠίτερ Σεραφίνογουιτς (φωνή)

Σαμ Γουίτνερ (φωνή)

I, SoloI

Solo

Ασόκα Τάνο Άσλεϊ Εκστάιν (φωνή) IX, Ο Πόλεμος των Κλώνων
C-3PO Άντονι Ντάνιελς I-IX, Rogue One, Ο Πόλεμος των Κλώνων
R2-D2 Κένι ΜπέικερΤζίμι Βι

Χασάν Ταζ, Λι Τάουερσι

I-VIIVII, VIII

IX

Rogue One

BB-8 Ντέιβ Τσάπμαν, Μπράιαν ΧέρινγκΜπεν Σβαρτς, Μπιλ Χέιντερ (φωνή) VII-IX

Ταινίες

Αρχικά, ο Λούκας είχε γράψει ένα σενάριο το οποίο σκεφτόταν να υλοποιήσει σε εννέα ταινίες, τελικά όμως κατάφερε να φτιάξει έξι. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να βγει καινούρια ταινία Star Wars. Το 1977, με περιορισμένο προϋπολογισμό, αποφάσισε από τις εννέα ταινίες να ξεκινήσει με το κομμάτι του σεναρίου που περιγράφεται στην ταινία Μια Νέα Ελπίδα. Δημιούργησε έπειτα τη συνέχεια Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται το 1980 και τελείωσε την πρώτη τριλογία το 1983 με την ταινία Η Επιστροφή των Τζεντάι. Έκτοτε δημιουργήθηκε και η παράδοση ότι κάθε ταινία απείχε από την επόμενη σε κυκλοφορία τρία χρόνια.

Αφού ολοκληρώθηκε στην ουσία το δεύτερο μέρος της ιστορίας, το 1999 ο Λούκας σκηνοθέτησε την ταινία Η Αόρατη Απειλή, η οποία σηματοδότησε μια νέα τριλογία, που περιγράφει τα γεγονότα πριν την πρώτη ταινία. Έτσι, η νέα επίσημη ονομασία των παλιών ταινιών άλλαξε σε Επεισόδιο 4, 5 και 6, αντίστοιχα. Ακολουθώντας την παράδοση των τριών χρόνων ανά ταινία, ο Λούκας σκηνοθέτησε την ταινία Η Επίθεση των Κλώνων το 2002 και την ταινία Η Εκδίκηση των Σιθ το 2005.

Τον Αύγουστο του 2008, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της σειράς, ονόματι Star Wars: Ο Πόλεμος των Κλώνων και χρονικά διαδραματίζεται μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου επεισοδίου. Η ταινία αυτή αποτελεί εισαγωγή στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά Star Wars: Ο Πόλεμος των Κλώνων, η οποία επίσης έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά.

Τον Οκτώβριο του 2012, η εταιρία The Walt Disney Company συμφώνησε στην αγορά της Lucasfilm και ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει νέα τριλογία, ξεκινώντας με το Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει το 2015. Η αντιπρόεδρος της Lucasfilm, Κάθλιν Κένεντι έγινε πρόεδρος της εταιρείας και δούλεψε ως παραγωγός των επόμενων ταινιών, με τον Τζορτζ Λούκας να λειτουργεί ως σύμβουλος. Το σενάριο για το Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει έγραψε ο Μάικλ Αρντ με τους Τζέι Τζέι Έιμπραμς και Λόρενς Κάσνταν, ενώ σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία για το Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι ανέλαβε ο Ράιαν Τζόνσον. Το σενάριο για το Star Wars: Skywalker – Η Άνοδος ανέλαβαν οι Κρις Τέριο και Τζέι Τζέι Έιμπραμς, όπου ο τελευταίος σκηνοθέτησε και την ταινία.

Τρεις διαφορετικές ταινίες με ηθοποιούς ανακοινώθηκαν επίσημα στο Star Wars Celebration του Απριλίου του 2023: μια ταινία για την αρχή των Τζεντάι (τοποθετημένο 25.000 χρόνια πριν το Μια Νέα Ελπίδα) σε σκηνοθεσία από τον Τζέιμς Μάνγκολντ, μια ταινία από τον Ντέιβ Φιλόνι που θα ολοκληρώσει την ιστορία του The Mandalorian και των spin-off του, και μια ταινία από την Σαρμίν Ομπάιντ-Σινόι τοποθετημένη 15 χρόνια μετά το Skywalker – Η Άνοδος. Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, η ταινία της Σαρμίν Ομπάιντ Σινόι θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου του 2025, και η ταινία του Ντέιβ Φιλόνι θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2026.

The Skywalker saga

Τίτλος Κυκλοφορία Σκηνοθεσία Διανομέας Διάρκεια
Αρχική τριλογία (επεισόδια IV-VI)
Επεισόδιο IV – Μια Νέα Ελπίδα[6][7] 25 Μαΐου 1977 Τζορτζ Λούκας 20th Century Fox 121 λεπτά
Επεισόδιο V – Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται 21 Μαΐου 1980 Ίρβιν Κέρσνερ 124 λεπτά
Επεισόδιο VI – Η Επιστροφή των Τζεντάι 25 Μαΐου 1983 Ρίτσαρντ Μάρκαντ 133 λεπτά
Prequel τριλογία (επεισόδια I-III)
Επεισόδιο I – Η Αόρατη Απειλή 19 Μαΐου 1999 Τζορτζ Λούκας 20th Century Fox 133 λεπτά
Επεισόδιο II – Η Επίθεση των Κλώνων 16 Μαΐου 2002 142 λεπτά
Επεισόδιο III – Η Εκδίκηση των Σιθ 19 Μαΐου 2005 140 λεπτά
Sequel τριλογία (επεισόδια VII-IX)
Επεισόδιο VII – Η Δύναμη Ξυπνάει[22][23] 18 Δεκεμβρίου 2015 Τζέι Τζέι Έιμπραμς Walt Disney Studios Motion Pictures 135 λεπτά
Επεισόδιο VIII – Οι Τελευταίοι Τζεντάι 15 Δεκεμβρίου 2017 Ράιαν Τζόνσον 152 λεπτά
Επεισόδιο IX – Skywalker Η Άνοδος 20 Δεκεμβρίου 2019 Τζέι Τζέι Έιμπραμς 142 λεπτά
Το εξώφυλλο του DVD της τροποποιημένης αρχικής τριλογίας Star Wars (2004).

Αυτόνομες ταινίες

Ταινία Ημερομηνία Σκηνοθεσία Διάρκεια
Κινούμενα σχέδια
Ο Πόλεμος των Κλώνων 15 Αυγούστου 2008 Ντέιβ Φιλόνι 98 λεπτά
Ταινίες Ανθολογίας
Rogue One 16 Δεκεμβρίου 2016 Γκάρεθ Έντουαρντς 134 λεπτά
Solo 8 Νοεμβρίου 2013 Ρον Χάουαρντ 135 λεπτά

Μελλοντικές ταινίες

Ταινία Ημερομηνία Σκηνοθεσία Παρ.
The Mandalorian & Grogu 22 Μαΐου 2026 Τζον Φαβρό
Άτιτλη ταινία Σαρμίν Ομπάιντ Σινόι TBA Σαρμίν Ομπάιντ-Σινόι
Άτιτλη ταινία Ντέιβ Φιλόνι Ντέιβ Φιλόνι
Άτιτλη ταινία Τζέιμς Μάνγκολντ Τζέιμς Μάνγκολντ
Άτιτλη ταινία Τάικα Γουαϊτίτι Τάικα Γουαϊτίτι
Lando TBA
Rogue Squadron Πάτι Τζένκινς
Άτιτλη ταινία Σον Λέβι Σον Λέβι

Τηλεόραση

Τηλεοπτικές σειρές

Πέρα από τις κινηματογραφικές ταινίες έχουν γίνει και κάποιες τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων. Σε όλες αυτές, εμφανίζονται χαρακτήρες από τις κινηματογραφικές ταινίες. Μερικές από αυτές τις σειρές είναι οι Πόλεμος των Κλώνων (2003-2005), Ο Πόλεμος των Κλώνων (2008-2020), Οι Επαναστάτες (2014-2018) και Η Αντίσταση (2018-2020). Οι τηλεοπτικές σειρές και όλα τα υπόλοιπα μέσα που παράχθηκαν πριν τις 25 Απριλίου του 2014, με εξαίρεση τις κινηματογραφικές ταινίες και τη σειρά Star Wars: Ο Πόλεμος των Κλώνων, έπαψαν να αποτελούν μέρος του κανόνα μετά την απόκτηση της Lucasfilm από την εταιρία The Walt Disney Company το 2012. Εκτός από τις σειρές κινουμένων σχεδίων ξεκίνησαν να κυκλοφορούν και σειρές ζωντανής δράσης στη streaming υπηρεσία Disney+ με πρώτη τη σειρά The Mandalorian (2019-). Το ακολούθησαν οι σειρές ζωντανής δράσης The Book of Boba Fett (2021-2022), Obi-Wan Kenobi (2022), Andor (2022-), Ahsoka (2023-), Skeleton Crew (2024), και The Acolyte (2024) όπως και οι σειρές κινουμένων σχεδίων Star Wars: The Bad Batch (2021-2024), Visions (2021-), Ιστορίες των Jedi (2022-) και Οι Περιπέτειες των Νεαρών Jedi (2023-).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com