Στις “ωμές διεκδικήσεις”, μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας, οι ΗΠΑ συστήνουν… επίλυση της “διαφοράς” μας, με διάλογο!

Στ΄αλήθεια, πιστεύουμε ότι έχουμε “υποστήριξη” στα εθνικά μας θέματα;

Είναι , ίσως, πολύ νωρίς, να αποτιμήσει κανείς αντικειμενικά τα όποια ωφέλη, που, ενδεχομένως έχουν προκύψει για τη χώρα μας, από την πρόσφατη επίσκεψη του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με κύριο δικό μας αίτημα, την υποστήριξή τους, στα εθνικά μας θέματα.
Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ενδεχόμενα νέα ανταλλάγματα, να ζητούν από την πλευρά μας, πέρα από τα γνωστά, που, εμείς ήδη εκ των προτέρων, προσφέραμε (βάση Αλεξανδρούπολης, νέα συμφωνία, “τυφλή αφοσίωση” στη Συμμαχία, κλπ) και μένει να μάθουμε, ποια επιπλέον θα ήθελαν, από εμάς, οι Αμερικανοί.
΄Ενα πρώτο δείγμα, ωστόσο, της αναμενόμενης “υποστήριξης”, που κάποιοι βιάστηκαν να συμπεράνουν ότι “την έχουμε στο τσεπάκι μας”, είναι, λίγες μόνο ημέρες, μετά τις “διαβεβαιώσεις υποστήριξης”, οι… ίσες αποστάσεις(!) και η ρητή και σαφέστατη σύσταση, επίλυσης των διαφορών μας, με την Τουρκία, με διάλογο, παραβλέποντας ότι οι λεγόμενες “διαφορές”, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά οι ωμές διεκδικήσεις μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας!

΄Αβολα, ίσως, θα νοιώθει ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που, στην -όντως ιστορική- ομιλία του στο Κονγκρέσο (και την αντικειμενικά εξαιρετική παρουσία του και τις επιτυχημένες επαφές του στις ΗΠΑ), ανέφερε, σε κάθε ευκαιρία, τη φράση “δεν θα ανεχθούμε άλλες τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας“! Και δυο μέρες μετά, τα τούρκικα αεροπλάνα, παραβιάζοντας θρασύτατα τον εθνικό εναέριο χώρο, έφταναν 2,5 μίλλια κοντά στην Αλεξανδρούπολη! Ελπίζαμε, ίσως, ότι η “μεγάλη φίλη χώρα” θα ασκούσε άμεσα την επιρροή της, να τιθασεύσει τον… “τζαναμπέτη”, άτακτο γείτονα, να σταματήσει τις προκλήσεις. Δεν έγινε έτσι!

Ούτε υπάρχει, προς το παρόν, κάποια ένδειξη -πέρα από τις ανταλλαγές απόψεων και επαφές, που, θα συνεχίζονται πάντα, σε πολύ φιλικό κλίμα- ότι θα γίνει κάτι ουσιαστικό υπέρ μας, στο άμεσο ή και στο μακρινό μέλλον. Ούτε καν τα αυτονόητα, π.χ. ότι “η Τουρκία παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και την καλούμε άμεσα να σταματήσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα” ή ότι “δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ο τουρκικός ισχυρισμός ότι τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα”. Αυτές τις απλές αλήθειες, που, εν μέρει θα έβαζαν κάποια πράγματα στη θέση τους, αποφεύγουν οι “φίλοι” μας να τις ξεστομίσουν, όπως αποφεύγει ο… “διάολος το λιβάνι”!

Και δεν μένει, παρά με νηφαλιότητα, πρώτα να κάνουμε την αυτοκριτική μας, τι έφταιξε ως τώρα κλπ, αλλά κυρίως να ξαναδούμε κωδικοποιημένα και “ψύχραιμα”, τι, πραγματικά, συμβαίνει γύρω μας, τόσο στη “γειτονιά” μας, όσο και στην απέναντι “όχθη” του Ατλαντικού:

Στο “πλευρό” μας, αλλά…

Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τους υπερατλαντικούς “φίλους” μας, που, συχνά δηλώνουν ότι είναι σταθερά στο πλευρό μας, όταν:

1. Tους δείχνουμε τον χάρτη, του… “ψυχοπαθή του Βοσπόρου”, με τη “Γαλάζια Πατρίδα” του!
2. Εχουν επίσης ενημερωθεί για την παρανοϊκή παραχάραξη συνόρων, με τη “λοξή λωρίδα” του τουρκο-λυβικού μνημονίου, που… “ακουμπάει” την Κρήτη!
3. Γνωρίζουν λεπτομερώς για τις επαναλαμβανόμενες καθημερινά, υπερπτήσεις, αλλά και τις παραβιάσεις του αναέριου χώρου!
4. Γνωρίζουν για το “casus belli”, την απειλή πολέμου αν η χώρα μας κάνει χρήση του δικαιώματός της από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για τα 12 ναυτικά μίλλια!
5. Γνωρίζουν τις συχνές παραβιάσεις με πολεμικά πλοία, των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών.
6. ΄Εχουν λάβει γνώση για τις απόπειρες παραβίασης των συνόρων στον ΄Εβρο, όπου, ένστολοι, προωθούν πρόσφυγες και τους διευκολύνουν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.
7. Την εκμετάλλευση μεταναστών, που ομάδες δουλεμπόρων, με τη βοήθεια της τουρκικής ακτοφυλακής και οδηγούν τις υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες, ως τα θαλάσσια σύνορα, κοντά σε νησιά του Αιγαίου.
8. Γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια για τις παράνομες έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας!
9. Γνωρίζουν ότι το περιβάλλον του “ψυχοπαθή”εξαγγέλλει κατα διαστήματα, υποθαλάσσιες έρευνες σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες! ΄Οπως έχει ήδη προαναγγείλλει και για τους προσεχείς μήνες.

Και η μονότονη, ως τώρα, “αντίδραση” των “φίλων” μας, είναι με μικρές παραλλαγές, τυποποιημένη και ως συνήθως… “νερόβραστη” και ουδέτερη -εφόσον μιλάμε για ωμές διεκδικήσεις μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας- μια σκέτη “ψυχρολουσία”: “Yποστηρίζουμε την αποφυγή βίας και ενθαρρύνουμε το διάλογο, μεταξύ των ενδιαφέρομένων μερών, για την επίλυση των διαφορών τους”!

Αν έχεις τέτοιους φίλους…

Για τα εξοπλιστικά των γειτόνων μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, παρά το αρνητικό κλίμα που τώρα φαίνεται να υπάρχει μεταξύ τους, τελικά θα στηρίξουν το αίτημά τους, “τα λεφτά για τις αγορές είναι πολλά” και ήδη υπάρχει μια πρώτη θετική εισήγηση, από το υπουργείο ΄Αμυνας, προς το Κονγκρέσο! Προς το παρόν εκκρεμεί το θέμα με τους S-400 και το “veto”ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και είναι θέμα χρόνου, να ικανοποιήσουν σταδιακά, εφόσον καρποφορήσουν τα “παζάρια”, όλες τους τις εξοπλιστικές απαιτήσεις!

Να θυμηθούμε και από το παρελθόν, την ανάλογη… “στήριξή τους” σ’ εμάς, στο δύσκολο θέμα των Σκοπίων;

“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την επίλυση της τρέχουσας διαφωνίας για την ονομασία. Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ να μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον! Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι…

Παρά τις επικοινωνιακές αβρότητες, λαμπρές τελετές, δεξιώσεις, αστεϊσμούς κλπ, που “χαϊδεύουν” τ΄αυτιά των ομογενών ψηφοφόρων τους, δεν έχουμε δει να παίρνουν ξεκάθαρα θέση στα συγκεκριμένα θέματα, που, μας “καίνε” και είναι κάποια μόνο από αυτά που απαριθμήσαμε. Δεν το έκαναν ξεκάθαρα ποτέ ως τώρα και μας αφήνουν να ελπίζουμε ότι θα το κάνουν από τώρα και ύστερα…

Κάποιοι, είναι αισιόδοξοι, ότι αυτό, που δεν έγινε μέχρι σήμερα, θα γίνει τώρα, από το νέο πρέσβη κ. Τζορτζ Τζ. Τσούνη, που είναι ελληνικής καταγωγής, ικανός διπλωμάτης με “συστάσεις” απευθείας απο τον ίδιο τον Πρόεδρο “είναι… μπελάς, αλλά τον αγαπώ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάϊντεν για το νέο Πρέσβη, παρουσία του κ. Μητσοτάκη και ήρθε “ορεξάτος” ν΄αναλάβει δράση. Μακάρι, να μη διαψευστούν…

Ηδη όμως, μια πρώτη δήλωση εκπροσώπου του “Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, μ΄αφορμή τις πρόσφατες αεροπορικές προκλήσεις των “νευρικών” γειτόνων μας, συστήνει απλά “διάλογο, μεταξύ των ενδιαφέρομένων μερών, για την επίλυση των διαφορών τους”!

Τελικά, από που αντλούμε τη σιγουριά και τη βεβαιότητα, ότι μας στηρίζουν στα “εθνικά μας δίκαια” και ότι… δεν είμαστε, για κάποιους σύγχρονους “δυτικούς καουμπόηδες”, κάτι σαν… Ινδιάνοι;

Υ.Γ. Και δεν αναφέρουμε εδώ, τους… “μπελάδες”, στους οποίους, μας έβαλαν οι ΗΠΑ τελευταία (με συνέπεια ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε καύσιμα, ακρίβεια παντού κλπ) με την απαίτησή τους να συμφωνούμε και να ευθυγραμμιζόμαστε, χωρίς αντιρρήσεις, με τις “κυρώσεις” τους, κατά της Ρωσίας.

Οταν μάλιστα, στους ίδιους δεν κοστίζουν οι “κυρώσεις” (αντίθετα “ανοίγουν νέες εμπορικές δουλειές”, με “ξέφρενα κέρδη”), ενώ στις χώρες της Ευρώπης, οι συνέπειες των κυρώσεων, ολοένα και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, κάνουν δυσκολότερη και βασανιστική τη ζωή των πολιτών! Και είμαστε μόνο στην αρχή…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com