Συγκλονίζουν τα ορφανά του πολέμου στη Γάζα: «Σκότωσαν μπροστά στα μάτια μας τoυς γονείς μας»

Το Sky News μίλησε με δύο αδέρφια στη Γάζα που είδαν τους γονείς τους να σκοτώνονται από τα ισραηλινά στρατεύματα και τον ανάπηρο αδελφό τους να τυφλώνεται στο ένα μάτι από μια χειροβομβίδα. Ένα κομμάτι της παραμένει στο μυαλό του.

by Times Newsroom

Ανάμεσα στα πλήθη των αστέγων που έχουν μαζευτεί τώρα στη νότια Γάζα, υπάρχει ένα πεντάχρονο αγόρι που ονομάζεται Mουμίν και χτυπήθηκε από χειροβομβίδα. Ένα θραύσμα της πέρασε από το αριστερό του μάτι και βρίσκεται στον εγκέφαλό του – αλλά ο τραυματισμός που υπέστη στην κουζίνα του σπιτιού του αποτελεί μόνο ένα μέρος αυτής της ιστορίας.

Το περιστατικό είναι μόνο ένα από τις αναρίθμητες καταστροφές που βίωσαν παιδιά στη Γάζα. Περισσότεροι από 10.000 έχουν πεθάνει σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Τουλάχιστον 17.000 παιδιά έχουν μείνει ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF.

Πολλές χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν και κάθε παιδί συμβιβάζεται με μια τρομερή νέα πραγματικότητα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Mουμίν, ο οποίος είναι38 ανάπηρος, και τα αδέρφια του Aχμάντ και Μπουτάινα, έχασαν τους γονείς τους όταν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εισέβαλαν στο σπίτι τους σε ένα προάστιο βόρεια του κέντρου της Χαν Γιουνίς.

«Εισέβαλαν στο σπίτι μας και πυροβόλησαν τη μαμά και τον μπαμπά μας. Μετά άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας και τραυμάτισαν τον αδερφό μας», είπε απαλά ο 11χρονος Aχμάντ. «Πήγαμε σε άλλο δωμάτιο, κρυβόμαστε από τους στρατιώτες. Μετά, άρχισαν να χτυπούν την πόρτα και την ανατίναξαν», πρόσθεσε η εννιάχρονη Μπουτάινα. Λένε ότι υποβλήθηκαν σε μακρά ανάκριση από στρατιώτες του IDF.

«Μας ανέκριναν, ζητώντας μας να τους δείξουμε τις σήραγγες και να τους πούμε πού ήταν οι αγωνιστές της αντίστασης. Στη συνέχεια, μας έδωσαν μια λευκή σημαία και μας είπαν να περπατήσουμε στην οδό Σαλαχουντίν», είπε ο Aχμάντ

Ο πατέρας προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή

Ο πατέρας τους, Μοχάμεντ Κατάμπ, ο οποίος ήταν επίσης ο κύριος φροντιστής του Mουμίν είχε προσπαθήσει να αποτρέψει αυτήν την καταστροφή τις ημέρες που προηγήθηκαν αυτής της καταστροφής. Ζήτησε από τον αδερφό του, Δρ Ομάρ Κατάμπ, να ειδοποιήσει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε μια ολοένα και πιο απελπισμένη σειρά μηνυμάτων μέσω WhatsApp.

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο γιατρός έστειλε αυτό για λογαριασμό του αδελφού του: «Είπε ότι τα τανκς πίσω από το σπίτι κατέστρεψαν το διπλανό σπίτι. Είναι πολύ δύσκολο να κινηθείς χωρίς άδεια». Στις 8 Δεκεμβρίου ο Δρ Χάταμπ παρακάλεσε τον ίδιο αξιωματούχο της ICRC: «Κάλεσα τον αδερφό μου και είπε ότι υπάρχουν τανκς γύρω από το σπίτι – δεν μπορώ να κινηθώ καθόλου»

Ο Μουμίν πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και η οικογένεια γνώριζε ότι θα ήταν δύσκολη η μετακίνησή του. Ο Kατάμπ ήθελε να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τους Ισραηλινούς. Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού προσπάθησε να τους καθησυχάσει την ίδια μέρα: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι τα σπίτια δεν θα βομβαρδιστούν ή δεν θα καταστραφούν τη νύχτα και στο μέλλον». Αλλά η εμπιστοσύνη τους ήταν άστοχη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com