Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία

...εθνο-εθνικιστική σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, που έχει επεκταθεί σε διάφορες περιόδους στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, στην Αγγλία και στην ηπειρωτική Ευρώπη.

by Times Newsroom

Χάρτης της Βορείου Ιρλανδίας

Οι Ταραχές (ιρλανδικά: Na Trioblóidí, αγγλικά: The Troubles) είναι η κοινή ονομασία για την εθνο-εθνικιστική σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, που έχει επεκταθεί σε διάφορες περιόδους στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, στην Αγγλία και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι Ταραχές άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και θεωρείται από πολλούς ότι έχουν τελειώσει με τη Συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του Μπέλφαστ το 1998, αλλά η σποραδική βία συνεχίζεται από τότε. Σε διεθνές επίπεδο, οι Ταραχές είναι επίσης γνωστές ως η Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία και έχει περιγραφεί συχνά ως πόλεμος.

Η σύγκρουση ήταν κυρίως πολιτική, αλλά είχε επίσης μια εθνοτική ή θρησκευτική διάσταση, αν και δεν ήταν μια θρησκευτική σύγκρουση. Τα βασικά διακυβεύματα ήταν το συνταγματικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας και η σχέση μεταξύ των δύο κύριων κοινοτήτων. Ενωτικοί και νομιμόφρονες, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον Προτεστάντες του Όλστερ, σε γενικές γραμμές θέλουν τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ιρλανδοί εθνικιστές και ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον Καθολικοί, γενικά θέλουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και αφού ενωθούν με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας να ενταχθούν σε μια ενωμένη Ιρλανδία. Οι πρώτοι θεωρούν τους εαυτούς τους Βρετανούς και οι τελευταίοι συνήθως βλέπουν τους εαυτούς τους ως Ιρλανδούς. Οι κύριοι συντελεστές των ταραχών ήταν ρεπουμπλικανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις (όπως ο Προσωρινός IRA), νομιμόφρονες παραστρατιωτικοί (όπως η UVF και η UDA), οι βρετανικές δυνάμεις κρατικής ασφάλειας (ο βρετανικός στρατός και η RUC, αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας), πολιτικοί ακτιβιστές και πολίτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας έπαιξαν μικρότερο ρόλο. Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση.

Βιβλιογραφία

  • David McKittrick, Seamus Kelters, Brian Feeney and Chris Thornton (1999), Lost Lives: The stories of the men, women and children who died as a result of the Northern Ireland troubles, Mainstream Publishing Company; (ISBN 1-84018-227-X).
  • Greg Harkin and Martin Ingram (2004), Stakeknife: Britain’s secret agents in Ireland, O’Brien Press (18 February 2004); (ISBN 0-86278-843-9)

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή