Τα χαλκούνια του Αγρινίου – Το φαντασμαγορικό έθιμο του Πάσχα!

Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο με τα χαλκούνια να κρατούν από την εποχή της Τουρκοκρατίας όταν οι Χριστιανοί προσπαθούσαν να τρομάξουν τους κατακτητές για να κάνουν απερίσπαστοι την περιφορά του Επιταφίου.

by Times Newsroom

Το έθιμο, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Τα χαλκούνια τώρα, είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στην άκρη.

Τα Χαλκούνια του Αγρινίου αποτελούν ένα εντυπωσιακό δρώμενο που λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην Πλατεία Δημοκρατίας, προσελκύοντας πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα.

Οι χαλκουνάδες του Αγρινίου ετοιμάζονται και φέτος για την αναβίωση του εθίμου στην «καρδιά» του Αγρινίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, έπειτα από την συνάντηση των Eπιταφίων στην κεντρική πλατεία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com