Το Βερολίνο-gate συγκλονίζει τον γερμανικό στρατό

Ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτήρισε χθες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, την υποκλοπή εμπιστευτικών στρατιωτικών συνομιλιών (ανάμεσα σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς παράγοντες και ειδικούς αναλυτές) από την Ρωσία αναφορικά με την παράδοση γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, που μπορούν να πλήξουν την υπό κατοχή της Μόσχας εδώ και δέκα χρόνια Χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και άλλες παραμεθόριες ρωσικές πόλεις.

by Times Newsroom

Ο Σολτς ζήτησε άμεσα πλήρη έρευνα αναφορικά με τη συγκεκριμένη ηχογράφηση η οποία εμφανίστηκε σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αμηχανία στο Βερολίνο. Στην κλειστή σύσκεψη συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ως και ορισμένοι ειδικοί σε θέματα στοχοποίησης, αεράμυνας και πυραυλικών επιθέσεων.

Η επικεφαλής του συνολικού προπαγανδιστικού μηχανισμού του πουτινικού καθεστώτος, εντολοδόχος «δημοσιογράφος» της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ως και επικεφαλής της καθημερινής παραπληροφόρησης του «Russia Today», Μαργαρίτα Σιμονιάν, δημοσίευσε χθες ένα ηχητικό αρχείο στο κανάλι της στο Telegram και ισχυρίστηκε ότι αυτό αποκαλύπτει Γερμανούς αξιωματικούς «που συζητούν πώς να χτυπήσουν και να καταστρέψουν τη γέφυρα της Κριμαίας», που συνδέει τη Ρωσία (Κρασνοντάρ) με την ουκρανική χερσόνησο που κατέλαβε και παράνομα προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη φαίνεται επίσης να συζητούν την πολύ πιθανή παράδοση των ισχυρότατων πυραύλων κρουζ Taurus στο Κίεβο, την οποία ο Σολτς έχει απορρίψει δημοσίως (μέχρι στιγμής) αναμένοντας πρώτα αμερικανική κίνηση με παράδοση των παρόμοιων πυραύλων ATACMS.

Πύραυλοι Taurus

Μιλούν επίσης για αυξημένη εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε βάσεις στη Γερμανία, καθώς και μελλοντικούς στρατιωτικούς στόχους. Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τη Γερμανία να της παράσχει πυραύλους Taurus, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στόχους έως και 500 χλμ. (300 μίλια) μακριά και να πλήξουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες και πόλεις σε βάθος (Κουρσκ, Μπριάνσκ, Βορονέτς, Ορέλ κ.ά.).Το πρακτορείο Reuters άκουσε την ηχογράφηση (διάρκειας 38 λεπτών), αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πλήρως την αυθεντικότητά της.

Ο Σολτς, μιλώντας σε επίσκεψή του χθες στη Ρώμη (όπου είχε συνομιλίες με την Τζόρτζια Μελόνι), χαρακτήρισε τη διαρροή «πολύ σοβαρή» και είπε ότι «τώρα αναλύεται πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα». Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Σάββατο σχετικά με ισχυρισμούς για πιθανή κατασκοπεία. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Απαιτούμε εξηγήσεις από τη Γερμανία». Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD χαρακτήρισε τη διαρροή «καταστροφή» για τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τηλεδιάσκεψη

Σύμφωνα με το γνωστό εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα WebEx και όχι σε μυστικό δίκτυο του στρατού. Μιλώντας σε διπλωματικό φόρουμ στην Τουρκία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η ηχογράφηση δείχνει ότι η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της «δεν θέλουν να αλλάξουν καθόλου την πορεία τους και θέλουν να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης». Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε από τη Γερμανία να παράσχει «άμεσα» εξηγήσεις για τη διεξαχθείσα συζήτηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ (αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας), δήλωσε στο Telegram: «Οι διαχρονικοί μας αντίπαλοι -οι Γερμανοί- μετατράπηκαν και πάλι σε ορκισμένους εχθρούς μας». Η Mαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, είπε ότι «χρειάζεται επειγόντως να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία μας, γιατί είμαστε προφανώς ευάλωτοι σε αυτόν τον τομέα». Ο Ρόντριχ Kισβέτερ από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης CDU της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ενδέχεται να διαρρεύσουν περαιτέρω ηχογραφήσεις, λέγοντας στην εφημερίδα «Handelsblatt» ότι θεωρεί ότι οι αναφορές είναι αυθεντικές. «Η Ρωσία δείχνει φυσικά πόσο χρησιμοποιεί την κατασκοπεία και το σαμποτάζ ως μέρος του υβριδικού πολέμου».

Νοσοκομεία

«Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί ακόμα και για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ. Πρόσθεσε ότι «η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Neue Osnabrücker Zeitung», εκφράζοντας φόβους για επέκταση του πολέμου και εκτός ουκρανικής επικράτειας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com