Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα

ήταν σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας που υπογράφτηκε στο Βερολίνο στις 27 Σεπτεμβρίου, 1940, ανάμεσα στις Δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

by Times Newsroom

Η ιαπωνική πρεσβεία στο Βερολίνο με τις σημαίες των τριων αρχικών μελών-κρατών, τον Σεπτέμβριο του 1940.

Το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα ήταν σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας που υπογράφτηκε στο Βερολίνο στις 27 Σεπτεμβρίου, 1940, ανάμεσα στις Δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σύμφωνο υπέγραψαν οι αντιπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν. Για το Γερμανικό Ράϊχ υπέγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ, για το Βασιλείο της Ιταλίας ο υπουργός των εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο και για την Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ο Ιάπωνας πρέσβης στη Γερμανία Σαμπουρό Κουρούσου.

Η συμφωνία

Τα τρία έθνη που συνυπέγραψαν συμφώνησαν σε δεκαετή συνεργασία, με στόχο την ευημερία και την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική αλληλεγγύη στην περίπτωση που οποιοδήποτε από τα τρία δεχτεί εξωτερική επίθεση. Στη συνθήκη, εκτός των ιδρυτικών μελών-κρατών, συμμετείχαν:

 • Βασίλειο της Ουγγαρίας, 20 Νοεμβρίου 1940
 • Βασίλειο της Ρουμανίας, 23 Νοεμβρίου 1940
 • Σλοβακική Δημοκρατία, 24 Νοεμβρίου 1940
 • Βασίλειο της Βουλγαρίας, 1 Μαρτίου 1941
 • Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, 25 Μαρτίου 1941
 • Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας, 15 Ιουνίου 1941

Μη επίσημη συμμετοχή

Φωτογραφία του Φοτ Φαχονυόθιν (Phot Phahonyothin)(αριστερά) με τον Τότζο Χίντεκι (κέντρο) στο Τόκιο, 1942

 • Βασίλειο της Ταϊλάνδης
 • Κράτος της Μαντζουρίας
 • Κίνα (Κυβέρνηση Νανκίν)

Άλλα εμπλεκόμενα έθνη

 • ΕΣΣΔ: Το 1939 υπεγράφη το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, γνωστό και ως Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότωφ, μεταξύ του Γερμανικού Ράϊχ κα της ΕΣΣΔ. Για το Τριμερές Σύμφωνο η σοβιετική κυβέρνηση γνώριζε αρκετά πριν την υπογραφή την ύπαρξη της συμφωνίας αυτής και διερεύνησε τις δυνατότητές της να την υπογράψει. Με την επίσκεψη του Μολότωφ συμφωνήθηκε καταρχήν η συμμετοχή της ΕΣΣΔ, με την προϋπόθεση να γίνει επαναδιαπραγμάτευση στο ζήτημα της προσάρτησης της Φινλανδίας. Η σοβιετική κυβέρνηση έστειλε μια αναθεωρημένη έκδοση της συνθήκης στη Γερμανία στις 25 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι Γερμανοί αρνήθηκαν έχοντας ήδη καταστρώσει σχέδια επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ.
 • Φινλανδία: Η στρατιωτική συνεργασία της Φινλανδίας και της ναζιστικής Γερμανία ξεκίνησε στα τέλη του 1940 μετά την απώλεια εδαφών της πρώτης από την ΕΣΣΔ.

Το τέλος του συμφώνου

Το Βασίλειο της Ιταλίας παραδόθηκε στους Συμμάχους το 1943, σημειώνοντας την έναρξη του τέλους του συμφώνου. Το 1944, η Βουλγαρία και η Ρουμανία άλλαξαν στρατόπεδο και έγιναν στρατιωτικοί σύμμαχοι της ΕΣΣΔ. Μετά την καταστολή της σλοβακικής εξέγερσης από τους Γερμανούς, στις αρχές του Απριλίου του 1945, η Ουγγαρία μετά την ανατροπή της φιλοναζιστικής της κυβέρνησης αποχώρησε. Η παράδοση της Ιαπωνίας και η ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας σήμαναν το τέλος του Τριμερούς Συμφώνου.

Βιβλιογραφία

 • Nish, Ian Hill (2002). Japanese foreign policy in the interwar period. Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-275-94791-0.
 • Weinberg, Gerhard L. (2001). A World at Arms: A Global History of World War II. UK: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-61826-7.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com