Τζορτζ Μάικλ (1963 -2016) Βρετανός τραγουδιστής, συνθέτης, ελληνοκυπριακής καταγωγής

 Έγινε παγκοσμίως γνωστός κυρίως κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990, ενώ θεωρείται ακόμα και μετά θάνατον πολύ σημαντικό ταλέντο στη μουσική, καθώς διέθετε μεγάλο φωνητικό εύρος.

by Times Newsroom

Ο Τζορτζ Μάικλ (αγγλικάGeorge Michael, πραγματικό όνομα: Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου, 25 Ιουνίου 1963 – 25 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Βρετανός τραγουδιστήςσυνθέτηςστιχουργός και μουσικός παραγωγόςελληνοκυπριακής καταγωγής. Έγινε παγκοσμίως γνωστός κυρίως κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990, ενώ θεωρείται ακόμα και μετά θάνατον πολύ σημαντικό ταλέντο στη μουσική, καθώς διέθετε μεγάλο φωνητικό εύρος. Επίσης, έχει χαρακτηριστεί ως σόουλ τραγουδιστής, αν και το έργο του είναι πιο κοντά στην ποπ παρά τη σόουλ. Έχει πουλήσει περισσότερους από 125 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Ο Τζορτζ Μάικλ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιουνίου του 1963 και βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος, με το όνομα Γεώργιος-Μιχαήλ Κυριάκου Παναγιώτου. Ο πατέρας του Κυριάκος Παναγιώτου ήταν Ελληνοκύπριος εστιάτορας και πρώην αστυνομικός που μετακόμισε στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η μητέρα του, Λέσλι Χάρισον (1937-1997), ήταν Αγγλίδα χορεύτρια. Τα μουσικά είδη που ακολουθούσε ήταν τα popr&bpost disco και soul (blue-eyed soul).

Καριέρα

Οι πρώτες μουσικές επιτυχίες του ήταν με το μουσικό δίδυμο Wham!, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον Άντριου Ρίτζλεϊ το 1981. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος, Fantastic, έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, Make it Big, το 1984, ο οποίος περιλάμβανε και το σόλο τραγούδι του Τζορτζ Μάικλ Careless Whisper, το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες.

Τον Δεκέμβριο του 1984 κυκλοφόρησε από την Epic Records, σε διπλό A-side με το “Everything She Wants” το τραγούδι Last Christmas, που έγινε παγκόσμια επιτυχία και συμβολικό τραγούδι των Χριστουγέννων. Γράφτηκε και παράχθηκε από τον Τζορτζ Μάικλ και ερμηνεύθηκε από πολλούς καλλιτέχνες μετά την αρχική έκδοση.

Ο Τζορτζ Μάικλ υπήρξε επίσης μέλος του συγκροτήματος BandAid, το οποίο τραγούδησε το Do They Know It’s Christmas?.

Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο Τζορτζ Μάικλ ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο πρώτος σόλο δίσκος του, Faith, που κυκλοφόρησε το 1987, έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο Τζορτζ Μάικλ έφτασε 7 φορές στην κορυφή των Βρετανικών τσαρτ και 8 φορές στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων έξι Βραβείων Brit, πέντε MTV Video Music Awards, ενός βραβείου MTV Europe Music Awards, τεσσάρων American Music Awards, δύο Βραβείων Γκράμι κ.ά. Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα τραγούδια παίχθηκαν περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004. Κατά τα έτη 2006 έως 2008, ο Τζορτζ Μάικλ πραγματοποίησε παγκόσμια περιοδεία με την ονομασία 25 Live tour.

Ο Τζόρτζ Μάικλ συνεργάστηκε και τραγούδησε και με άλλους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως: Γουίτνεϊ ΧιούστονΈλτον ΤζονΡόμπι ΓουίλιαμςΤζάνετ ΤζάκσονΜαίρη Τζ. ΜπλάιζBonoΠωλ ΜακΚάρτνεϋΜαντόναΜπιγιονσέBand AidΑρίθα ΦράνκλινQueenBoy GeorgeΑντέλΛουτσιάνο ΠαβαρόττιΝτέιβιντ ΜπόουιΆνι ΛένοξΣτίβι ΓουόντερΡέι ΤσαρλςΤόνι Μπένετ και άλλους.

Στις 14 Μαρτίου του 2014, κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο Symphonica, το οποίο έκανε ντεμπούτο φτάνοντας στην πρώτη θέση των τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προσωπική ζωή

Aπό τα νεανικά του χρόνια είχε δηλώσει στον στενό φιλικό του κύκλο ότι ήταν αμφιφυλόφιλος, κάτι που είχε παραμείνει κρυφό απ’ όλους. Το 1998, ο Τζορτζ Μάικλ ανακοίνωσε και παραδέχτηκε τελικά ότι ήταν ομοφυλόφιλος, μετά τη σύλληψή του για άσεμνη συμπεριφορά στις 7 Απριλίου, σε δημόσια τουαλέτα στο Λος Άντζελες. Το 2006, συνελήφθη πρώτη φορά για κατοχή παράνομων ουσιών (φαρμάκων), κατηγορίας C. Στις 24 Αυγούστου 2010, παραδέχθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών και στις 14 Σεπτεμβρίου καταδικάστηκε σε 8 εβδομάδες φυλάκισης, πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση οδήγησης. Αποφυλακίστηκε στις 11 Οκτωβρίου, μετά από τέσσερις εβδομάδες φυλάκισης, προσφέροντας παράλληλα κοινωνικό έργο. Το 2011, ο Τζορτζ Μάικλ έφτασε κοντά στον θάνατο από πνευμονία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Βιέννης.

Πολιτική και φιλανθρωπική δράση

Ο Τζορτζ Μάικλ το 2012.

Ο Τζορτζ Μάικλ είχε πολιτική δράση, με κυρίως αριστερά έως ακροαριστερά πολιτικά φρονήματα. Το 1984 είχε συμμετάσχει στους Band Aid, με το τραγούδι Do They Know It’s Christmas?, μαζί με τους: BonoΣτινγκΜπόι ΤζορτζΠωλ ΜακΚάρτνεϋΦρέντι ΜέρκιουριΝτέιβιντ ΜπόουιΆνταμ ΚλέιτονΆνι Λένοξ και τον Πολ Γιανγκ. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στάλθηκαν στην Αφρική για βοήθεια. Επίσης, είχε συμμετάσχει στον αγώνα των ανθρακωρύχων το 1984-1985, υποστηρίζοντάς τους ανοιχτά, δίνοντας και μια συναυλία στην οποία παρουσίασε το τραγούδι που είχε γράψει ειδικά γι’ αυτούς. Από το 2001, επέκρινε την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 2002 αντιστάθηκε σθεναρά κατά του πολέμου στο Ιράκ, επικρίνοντας σφοδρά τον Τζορτζ Μπους και τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, δημιουργώντας παράλληλα το τραγούδι ”Shoot the Dog”.

Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έκανε σημαντικές φιλανθρωπικές πράξεις ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας οικονομικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για την καταπολέμηση του AIDS, δίνοντας μεγάλα ποσά από την περιουσία του, δωρίζοντας πνευματικά δικαιώματα από τα τραγούδια του και βοηθώντας κόσμο με προβλήματα, κάτι που δεν κοινοποιούσε δημοσίως και αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον παραγωγό του, ο Τζορτζ Μάικλ απεβίωσε στο σπίτι του στο Γκόρινγκ του Οξφορντσάιρ της Αγγλίας, σε ηλικία 53 ετών, στις 25 Δεκεμβρίου του 2016. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, πέθανε από φυσικά αιτία, καθώς έπασχε από μυοκαρδιοπάθειαμυοκαρδίτιδα και ηπατική στεάτωση (λιπώδες ήπαρ). Κηδεύτηκε τρεις μήνες μετά τον θάνατο του, στις 29 Μαρτίου 2017, στο κοιμητήριο Highgate West του βόρειου Λονδίνου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com