Βαλτική: Ρωσικό πλοίο απέναντι σε κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Δανίας

Το BBC βρέθηκε στο πεδίο των εκρήξεων του Nord Stream για έρευνα σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς που συνδέουν Ρωσία και Γερμανία. 

by Times Newsroom

Τη στιγμή που το γνωστό Μέσο βρισκόταν στο σημείο, ένα δανέζικο αεροπλάνο επιτήρησης πετούσε γύρω-γύρω πάνω από τα σημείο των ερευνών.

Πίσω και στο πλάι της παραγωγής ξεπρόβαλλαν δύο σουηδικά και ένα δανέζικο πολεμικό πλοίο. Ξαφνικά, ένα ρωσικό πλοίο εφοδιασμού εμφανίστηκε από το πουθενά και αγκυροβόλησε κοντά στο σημείο που το επιτελείο του BBC έκανε την έρευνά του.

«Ανησυχήσαμε δίπλα στον ασύρματο του σκάφους μας, αναρωτώμενοι αν, μετά από τόσες εβδομάδες προσπάθειας να κανονίσουμε με τις αρμόδιες αρχές αποκλειστική πρόσβαση σε αυτό το σημείο της Βαλτικής Θάλασσας, θα μας έδινε εντολή ένα από αυτά τα πολεμικά πλοία να φύγουμε από εκεί. Βρισκόμασταν ανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm και νότια της σουηδικής ηπειρωτικής χώρας, όπου περνούσαν από κάτω μας δύο αγωγοί που εκτείνονται από τη Ρωσία στη Γερμανία – οι Nord Stream 1 και 2» αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Τρεις εκρήξεις διέσχισαν τους αγωγούς στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη δύναμη μιας τεράστιας βόμβας αυτοκινήτου, σύμφωνα με ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως στοιχεία για το ποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις.

O επικεφαλής της παραγωγής του BBC, Κώστας Καλλέργης δημοσίευσε στο twitter στιγμιότυπο από τη στιγμή που το ρωσικό πλοίο εμφανίστηκε κοντά τους.  «Μπορώ τώρα να τουιτάρω για αυτή τη σπάνια στιγμή που βρισκόμαστε στη μέση μιας σκηνής κατασκοπευτικής ταινίας. Βρισκόμασταν στο σημείο των εκρήξεων του NordStream, εντός της σουηδικής ΑΟΖ, όταν ένα ρωσικό σκάφος πλησίασε στην περιοχή.

Σύντομα έφτασε ένα δανέζικο κατασκοπευτικό αεροπλάνο. Φωτογραφία μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια».

Ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream

Ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε σαμποτάζ, ανακοίνωσε χθες η Εισαγγελία της Σουηδίας.

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Τον περασμένο μήνα η Δανία ανακοίνωσε πως προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

«Η ανάλυση, που έγινε, έδειξε ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν», αναφέρεται σε δήλωση της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής. «Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι», προστίθεται τώρα . Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Ρωσία προσπάθησε να αποδώσει ευθύνες για τις εκρήξεις στη Δύση, κατηγορώντας μάλιστα ευθέως τη Βρετανία, ενώ η Ευρώπη έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή