Βέτο σε ρεπουμπλικανικό σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ θα ασκήσει ο Μπάιντεν

«Καμπανάκι» από την υπηρεσία προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου

by Times Newsroom

Η κυβέρνηση του προέδρου της Αμερικής Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε τη Δευτέρα (5/2) πως αναμένεται να ασκήσει το βέτο του αν φθάσει στο γραφείο του σχέδιο νόμου που προωθούν Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας μόνο στο Ισραήλ, καθώς πιέζει για να εγκριθεί ευρύτερο πακέτο χρηματοδοτήσεων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και άλλες προτεραιότητές του.

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει σθεναρά και τα δυο σώματα του Κογκρέσου να απορρίψουν αυτό το πολιτικό τέχνασμα και αντ’ αυτού να στείλουν στο γραφείο του προέδρου γρήγορα το κείμενο που παρουσιάστηκε προχθές Κυριακή στη Γερουσία», ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε προχθές Κυριακή (4/2), καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, προβλέπει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters, να διατεθούν δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, για να υποστηριχθεί το Ισραήλ, για τη δράση της CENTCOM και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και για να υποστηριχθούν εταίροι των ΗΠΑ στον «Ινδοειρηνικό», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Όμως ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεμήνυαν ήδη αρκετά 24ωρα προτού παρουσιαστεί ότι θα το απορρίψουν και αντ’ αυτού θα προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εγγυάται τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ.

Η Βουλή είχε ήδη περάσει τέτοιο νομοσχέδιο τον Νοέμβριο, που δεν τέθηκε καν σε συζήτηση στη Γερουσία, καθώς γινόταν προσπάθεια να εγκριθεί προηγούμενη πρόταση για συνολικό πακέτο χρηματοδοτήσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή