Βιλερουά-ΕΚΤ: Το αδύναμο ευρώ ενισχύει τον πληθωρισμό

Ο Γάλλος Τραπεζίτης δεν αποκλείει εξελίξεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου

by Times Newsroom

Η πτώση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος θα μπορούσε να απειλήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κατευθύνει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Την περασμένη Πέμπτη το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2017, και σήμερα Δευτέρα διαπραγματεύτηκε ελαφρώς πάνω από αυτό το σημείο.

Η πτώση του ευρώ καθιστά τα εισαγόμενα αγαθά και εμπορεύματα σε δολάρια – όπως το πετρέλαιο – πιο ακριβά, τροφοδοτώντας τις πιέσεις των τιμών που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε επίπεδα ρεκόρ.

«Επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό: θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, ως σημαντική κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού», είπε ο Βιλερουά σε συνέδριο στην Τράπεζα της Γαλλίας.

«Ένα ευρώ που είναι πολύ αδύναμο θα ήταν αντίθετο προς τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιο επιθετικά από την αντίστοιχη της ευρωζώνης, αν και η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει ότι είναι πιθανό  να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της τον Ιούλιο.

Ο Βιλερουά πάντως, δεν απέκλεισε να έχουμε σημαντικές αποφάσεις και κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από ένα «ενεργό καλοκαίρι» στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει «τουλάχιστον να κινηθούν προς το ουδέτερο επιτόκιο», πρόσθεσε, στο οποίο η νομισματική στάση της κεντρικής τράπεζας ούτε τονώνει την οικονομία ούτε την εμποδίζει.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή