Βραζιλία: 173 κρατούμενοι για τις πρόσφατες ταραχές αποφυλακίζονται υπό όρους

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας (STF) αποφάσισε κι έδωσε εντολή χθες Τρίτη να αφεθούν ελεύθεροι προσωρινά 173 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των κτιρίων των τριών εξουσιών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, την Μπραζίλια, την 8η Ιανουαρίου, εν αναμονή της διεξαγωγής των δικών τους.

by Times Newsroom

Η απελευθέρωσή τους ωστόσο υπόκειται σε κάποιους όρους, όπως ιδίως το να φορούν ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ τα διαβατήριά τους ακυρώθηκαν, τους απαγορεύθηκε η χρήση ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, η οπλοφορία και να βγαίνουν από τα σπίτια τους τα βράδια και τα σαββατοκύριακα.

Ο δικαστής Αλεσάντρ τζι Μοράις έκρινε «πως μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης τους (…) αυτοί που η έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν χρηματοδότες (της επίθεσης) και δεν συγκαταλέγονταν στους βασικούς δράστες» της, εξήγησε το STF σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ανώτατος δικαστικός έλαβε ακόμη υπόψη πως οι άνθρωποι που έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι προσωρινά έχουν «λευκό ποινικό μητρώο» και «παιδιά μικρής ηλικίας».

Συνολικά, 767 άνθρωποι παραμένουν φυλακισμένοι ενώ άλλοι 639 έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή των δικών τους, διευκρίνισε το STF.

Την 8η Ιανουαρίου, χιλιάδες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αρνούνταν να αποδεχθούν την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου, κατέλαβαν εξ εφόδου το προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου αρχηγού του κράτους, του κεντροαριστερού Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Οι επιτιθέμενοι διαπέρασαν με ευκολία την αλυσίδα ασφαλείας των αρχών και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και στα τρία κτίρια που κατέλαβαν, μεταξύ άλλων κατέστρεψαν έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας.

Ο Λούλα κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου με οριακή διαφορά (έλαβε 50,9% των ψήφων, έναντι 49,1% του ακροδεξιού αντιπάλου του).

Τα βίαια επεισόδια στην Μπραζίλια θύμισαν την εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ δύο χρόνια νωρίτερα, την 6η Ιανουαρίου 2021, από οπαδούς του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αρνούνταν να αποδεχθούν την ήττα του από τον δημοκρατικό νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2020.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com