Βρετανικό Μουσείο: Και οι Ουαλοί ζητούν πίσω τα κειμήλιά τους – Σάλος στη Βουλή των Κοινοτήτων

Εν μέσω του σάλου που έχει προκύψει με τις κλοπές αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο, η Ουαλία προστίθεται στην μακρά λίστα των χωρών που ζητούν να τους επιστραφούν κειμήλια που κατέχει αυτή την στιγμή το ίδρυμα.

by Times Newsroom

Η Ουαλία κάνει λόγο για περίπου 2.000 αντικείμενα που της εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο. Η αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας) στη Βουλή των Κοινοτήτων, Λιζ Σάβιλ-Ρόμπερτς, επικαλέστηκε την ελλιπή ασφάλεια στο μουσείο για να επαναφέρει το αίτημα επαναπατρισμού της «χρυσής κάπας του Μολντ» και της «χάλκινης ασπίδας του Μόελ Χέμπογκ».

Η ουαλική κάπα χρονολογείται περίπου στο 1900-1600 π.Χ. και η ασπίδα στο 1300-1000 π.Χ.

«Σχεδόν 2000 τεχνουργήματα αξίας εκατομμυρίων έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο. Το επιχείρημα, ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η Χρυσή Κάπα του Μολντ ή η Ασπίδα του Μόελ Χέμπογκ είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο, δεν ευσταθεί πλέον», δήλωσε η Ουαλή βουλευτής.

Βρετανικό Μουσείο
Η χρυσή κάπα του Μολντ (πηγή: Βρετανικό Μουσείο)

Η ίδια προσέθεσε πως η ουαλική χάλκινη ασπίδα δεν εκτίθεται καν από το Βρετανικό Μουσείο αλλά βρίσκεται σε μία αποθήκη, παρά την ηλικία των 3000 ετών.

«Για την Ουαλία, για την Ελλάδα και για πολλές χώρες που ήταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, αυτό το επιχείρημα (περί ασφάλειας) έχει υπονομευθεί σοβαρά από την όλη υπόθεση. Είναι επιτέλους η ώρα να δούμε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα επί αυτών των θησαυρών και ότι απαιτείται μία σοβαρή συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους», κατέληξε η βουλευτής του Plaid Cymru.

Βρετανικό Μουσείο
Η ασπίδα του Μόελ Χέμπογκ (πηγή: Βρετανικό Μουσείο)

Με αφορμή τις δηλώσεις της ο βρετανικός Τύπος υπενθυμίζει τη δήλωση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο ενισχύουν το μόνιμο και δίκαιο αίτημα για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει προαναγγείλει υποβολή επίσημου αιτήματος για τον επαναπατρισμό των Μπρούτζινων του Μπενίν, καθώς και ότι η κινεζική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times απαίτησε με άρθρο της την επιστροφή των κινεζικών θησαυρών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο μέσω «ακατάλληλων καναλιών».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com