Ξεκινούν στη Χάγη οι ακροάσεις για τη μήνυση της Ουκρανίας για γενοκτονία κατά της Ρωσίας

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη ξεκινά τη Δευτέρα τις ακροάσεις για την αξίωση της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 κατά της Ρωσίας για παραβίαση της σύμβασης για γενοκτονία κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

by Times Newsroom

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη ξεκινά τη Δευτέρα τις ακροάσεις για την αξίωση της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 κατά της Ρωσίας για παραβίαση της σύμβασης για γενοκτονία κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ακροάσεις του δικαστηρίου για την αξίωση της Ουκρανίας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα διεξαχθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 18-27 Σεπτεμβρίου. Αυτό το τμήμα συνεδριάσεων είναι αφιερωμένο στις προκαταρκτικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ρωσία ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη να απορρίψει την υπόθεση της Ουκρανίας ως «κατάχρηση διαδικασίας».

Τη Δευτέρα θα μιλήσει η ρωσική πλευρά, την Τρίτη θα μιλήσει η Ουκρανία και την Τετάρτη θα εκδικαστούν άλλες δηλώσεις ότι το δικαστήριο επέτρεψε προηγουμένως να συμμετάσχει στη δίκη, όπως η Γερμανία , η Αυστραλία , η Αυστρία , η Σλοβακία , η Τσεχία , το Βέλγιο , η Κροατία , Δανία , Εσθονία , Φινλανδία , Ιρλανδία , Λουξεμβούργο , Σουηδία , Βουλγαρία , Καναδάς και Ολλανδία , σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Το ιστορικό της διαδικασίας

«Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης, η Ουκρανία υπέβαλε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Οι διαδικασίες αφορούν τη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη μήνυση βασισμένη σε «διαστραμμένη λογική» και τόνισε ότι η συλλογική Δύση καταχράται τους κανόνες της διεθνούς δικαιοσύνης», όπως σημειώνει το Ria Novosti.

Στην ανακοίνωσή της, η ουκρανική πλευρά ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει προσωρινά μέτρα.

Με απόφαση της 16ης Μαρτίου 2022, το δικαστήριο κάλεσε τη Ρωσία να αναστείλει αμέσως τη στρατιωτική της επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας, να διασφαλίσει ότι όλοι οι ένοπλοι σχηματισμοί, οι οργανώσεις και τα πρόσωπα υπό ρωσικό έλεγχο δεν θα προβούν σε ενέργειες για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής επιχείρησης και κάλεσε επίσης και τις δύο πλευρές να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που ενδέχεται να επιδεινώσουν τη διαφορά ή να καταστήσουν πιο δύσκολη την επίλυσή της.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η Ρωσία υπέβαλε προκαταρκτικές ενστάσεις σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και το παραδεκτό της αξίωσης, και ως εκ τούτου η διαδικασία επί της ουσίας ανεστάλη.

Τον Ιούνιο του 2023, το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης επέτρεψε σε περισσότερα από 30 κράτη να συμμετάσχουν στην αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Το Δικαστήριο όρισε την 5η Ιουλίου 2023 ως την προθεσμία για την υποβολή γραπτών παρατηρήσεων από αυτές τις πολιτείες. Τριάντα ένα κράτη που εντάχθηκαν στην υπόθεση είχαν υποβάλει γραπτές δηλώσεις μέχρι αυτή την προθεσμία.

Η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο:

«Ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε στόχο της «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια». Σημείωσε ότι η ειδική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο· η Ρωσία «δεν είχε καμία ευκαιρία να κάνει διαφορετικά· δημιουργήθηκαν κίνδυνοι για την ασφάλεια που ήταν αδύνατο να απαντηθεί με άλλα μέσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία προσπαθεί εδώ και 30 χρόνια να καταλήξει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τις αρχές της ασφάλειας στην Ευρώπη , αλλά ως απάντηση βρέθηκε αντιμέτωπη είτε με κυνική εξαπάτηση και ψέματα, είτε με προσπάθειες πίεσης και εκβιασμού, ενώ η συμμαχία , εν τω μεταξύ, παρά τις διαμαρτυρίες από τη Μόσχα , επεκτείνεται σταθερά και πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας».

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com