Ρουμπινί: ΕΚΤ και ΒΟΕ πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

Θεωρεί αδύνατη την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%

by Times Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους, προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο πρόκλησης «στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο «περίφημος απαισιόδοξος» Ρουμπίνι δήλωσε στο Bloomberg, ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ευκολότερη νομισματική πολιτική θα ήταν πρόωρη. Η ΕΚΤ και η BOE αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο δίλημμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επειδή οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, υπογράμμισε.

Ειδικότερα για την Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριξε ότι το επιτόκιό της θα πρέπει να ανέβει μέχρι το 5,75% από 5,25% που είναι σήμερα, και χαρακτήρισε «πρόβλημα» τις πρόσφατες μετριοπαθείς δηλώσεις των περιστεριών της BOE.

«Μα λένε ότι δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να συνεχίσουν τις αυξήσεις» είπε, τονίζοντας ότι αν αυτό συμβεί τότε θα μπορούσαμε να δούμε «έναν πραγματικό στασιμοπληθωρισμό».

Η BOE άλλαξε ύφος τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η οικονομία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Η παραγωγή μειώθηκε τον Ιούλιο και η ανεργία αυξάνεται. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου μιλούν πλέον για τα επιτόκια που θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντί να πιέζουν για περισσότερες αυξήσεις για να μειώσουν τις τιμές.

Στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι επίσης «πολύ πάνω από τον στόχο». «Αυτό είναι ένα δίλημμα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για την BOE. Από τη μια πλευρά, η συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα θα τους οδηγήσει στο να σταματήσουν ίσως σε αυτό το σημείο. Από την άλλη, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο».

Χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, «θα μπορούσε να υπάρξει αποδέσμευση του πληθωρισμού και πραγματικός στασιμοπληθωρισμός», προειδοποίησε.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση, με τα «καλά νέα» να δείχνουν ότι δεν υπάρχει «απότομη προσγείωση». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους. Αντίθετα, είπε ότι η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι πρώτες μειώσεις θα γίνουν «ίσως προς τα μέσα του έτους».

«Δεν μπορούν να πουν ότι τελείωσαν. Ο βασικός πληθωρισμός αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νέα άνοδος».

Προβλήματα

Αν και πιστεύει ότι απαιτούνται υψηλά ποσοστά, αναγνωρίζει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και σε αυτή την περίπτωση. «Υπάρχουν κίνδυνοι οικονομικής αστάθειας. Το είδατε σε αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν από περίπου ένα χρόνο, είδατε τι συνέβη την άνοιξη του τρέχοντος έτους με τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν νομίζω ότι είμαστε έξω από το δάσος, καθώς τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο. Η πιθανότητα κάποιου βαθμού χρηματοπιστωτικής αστάθειας εξακολουθεί να υπάρχει».

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία – από τη γήρανση των δημογραφικών στοιχείων έως τη γεωπολιτική της εφοδιαστικής αλυσίδας – θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον στόχο τους για τον πληθωρισμό από 2% σε 3% ή 4%, πρόσθεσε.

«Τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι το 2% είναι σε αυτό το σημείο αδύνατη αποστολή. Και το νέο κανονικό μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 3% και 4% για τις προηγμένες οικονομίες με την πάροδο του χρόνου, φυσικά όχι από τη μια μέρα στην άλλη», είπε.

Ο Ρουμπίνι είναι καθηγητής οικονομικών και διεθνών επιχειρήσεων στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΗ: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com