31 Χρόνια από την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ο Ντόντικ παρασημοφόρησε τον Πούτιν

Με παρέλαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Ανατολικό Σαράγεβο γιόρτασε η Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) της Βοσνίας τα 31 χρόνια από την ίδρυση της.

by Times Newsroom

Ο εορτασμός της 9ης Ιανουαρίου ως εθνική εορτή της Σερβικής Δημοκρατίας είχε κριθεί αντισυνταγματική πράξη, το 2015, από το Συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Παρ όλα αυτά εορτάζεται κανονικά αφού η πολιτική ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας δεν αποδέχεται ως έγκυρη την δικαστική απόφαση. Φέτος για πρώτη φορά εορτάζεται η επέτειος στον δήμο του Ανατολικού Σεράγεβου κάτι που θεωρείται προβοκάτσια από τους Βόσνιους μουσουλμάνους μιας και από την περιοχή αυτή βομβαρδίζονταν καθημερινά η πόλη από τις σερβικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της πολιορκίας της, την περίοδο 1992-1995.

Οργανώσεις βετεράνων πολέμου της Βοσνίας, οργανώσεις συγγενών θυμάτων πολέμου και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατέθεσαν σήμερα αγωγή κατά της πολιτικής ηγεσίας της Σερβικής Δημοκρατίας για παραβίαση του συντάγματος. Στις εκδηλώσεις για την 31η επέτειο από την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας παρευρίσκονται και υπουργοί από την Σερβία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Στην Σερβική Δημοκρατία έφτασαν για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και οι αποκαλούμενοι «Νυχτερινοί Λύκοι» από την Ρωσία που είναι γνωστοί και ως «μοτοσικλετιστές του Πούτιν». Στην χθεσινή εκδήλωση για την επέτειο, στην πρωτεύουσα Μπάνια Λούκα, ο πρόεδρος τη Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ απένειμε το ανώτατο παράσημο τιμής στο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν «για το πατριωτικό ενδιαφέρον και την αγάπη που επιδεικνύει για την Σερβικά Δημοκρατία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Η παρασημοφόρηση του Πούτιν προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΕΕ που καταδίκασε το γεγονός. «Δεν υπάρχει κατανόηση στην ΕΕ για την απόδοση τιμών και την επιβράβευση των πολιτικών που διατάζουν την καταστροφή μιας γειτονικής χώρας και τη δολοφονία του λαού της. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους, και αυτή η απόφαση της ηγεσίας της Republika Srpska είναι λυπηρή, λανθασμένη και θα έχει συνέπειες», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Πίτερ Στάνο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή