4ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου της Βαρκελώνης

Σε ένα ιστορικό σινεμά στο κέντρο της Βαρκελώνης, το Cinemes Girona, θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου της πόλης, στις 4, 5 και 6 Μαρτίου.

by Times Newsroom

«Φέτος πρόκειται να προβληθούν 6 ταινίες μεγάλου μήκους και 5 ταινίες μικρού μήκους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και συναντήσεις μεταξύ ηθοποιών και  σκηνοθετών από την Ελλάδα και την Κύπρο με το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης», σημείωσε η Άννα Έλληνα, συνδιοργανώτρια του Φεστιβάλ, στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, για να προσθέσει πως “πρόκειται για ένα κοινό που ενδιαφέρεται για το ελληνικό και το κυπριακό σινεμά και που πολλές φορές διατηρεί στενή σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, είτε γιατί τις επισκέπτεται συχνά είτε γιατί ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους».

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρο Κινηματογράφου, των Πρεσβειών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ισπανία, της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Ελληνικής Κοινότητας της Καταλονίας, της Oktana Casa de Cultura, κι άλλων ελληνικών τοπικών επιχειρήσεων.

Οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν φέτος είναι: «Ένας ήσυχος άνθρωπος» του Τάσου Γερακίνη, «Dissolved» του Θοδωρή Μπουρνά, «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή και «Η Οδύσσεια του Βάση» του Βασίλη Παπαθεοχάρη η οποία είναι ελληνο-ισπανική συμπαραγωγή. Οι δυο κυπριακές ταινίες είναι: «Πολίτης τρίτης ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη και  «Η κοιλάδα των ρόδων» του Χριστόφορου Ροδίτη.

Πριν από την προβολή των ταινιών μεγάλου μήκους  θα προβάλλεται μια ταινία μικρού μήκους στο πλαίσιο του αφιερώματος σε κύπριες σκηνοθέτριες που ζουν και εργάζονται στην Μεγαλόνησο.

«Ένας από τους άξονες του Φεστιβάλ φέτος», όπως ανέφερε η Άννα Έλληνα, «είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας για τη δημιουργία ταινιών μέσα από συμπαραγωγές. Θα γίνουν συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια για αυτό το θέμα και μια διάλεξη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με τίτλο «Συμπαραγωγές και γυρίσματα στην Ελλάδα: ευκαιρίες και κρατική στήριξη».

«Σκοπός μας εξ αρχής δεν ήταν μόνο η παρουσίαση ταινιών, σκοπός μας ήταν  να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους αυτού του χώρου από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία», τόνισε.

Τέλος, μίλησε για το Φεστιβάλ σαν μια γιορτή πολιτισμού και μια ευκαιρία συνεύρεσης και επαναφοράς στην κανονική ζωή της πόλης, με δεδομένη την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας με εξαίρεση τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

  Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή