Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, έθεσε το στοίχημα της επόμενης μέρας: «Πώς μπορούμε να κάνουμε την χώρας μας μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη, για να ζεις, να δημιουργείς, να εργάζεσαι και να κάνεις οικογένεια». Αυτό το όραμα περιέγραψε ο πρωθυπουργός, θέτοντας συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, αύξηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και στη λειτουργία της αγοράς, «ώστε το σημαντικό βήμα που έχει ήδη γίνει να μετατραπεί σε ένα πραγματικό άλμα προόδου», σημείωσε ο υφυπουργός. Όπως συνέχισε, η ανάπτυξη συνιστά το στοίχημα της επόμενης μέρας, το οποίο κερδίζεται με τον κόπο του ελληνικού λαού και την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στη βιομηχανία και στην μεταποίηση έως και στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ψηφιοποίηση. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθερή αύξηση των εισοδημάτων, η μείωση της ανεργίας, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, ώστε οι πολίτες να εισπράττουν -εντός και εκτός εισαγωγικών- το μέρισμα ανάπτυξης, όπου και αν ζουν»
Την εκτίμηση του ύστερα από τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έδωσε στη συνέχεια ο κ. Κοντογεώργης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας και συνέπειας». «Ρητορικά, όσα ακούγονται μπορεί να είναι για κάποιους ελκυστικά. Το ζήτημα είναι ποιος τα εξαγγέλλει, πόσο τεκμηριωμένα και μετρημένα είναι, ποιος έχει τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει, και τι έχει δείξει μέχρι σήμερα η ιστορία». Είπε ότι «πέρα από μια επιτηδευμένη αλλαγή ρητορικής, δεν εντοπίζω κάτι πραγματικά καινούργιο», ενώ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού πρόχειρες, ανεφάρμοστες και μακριά από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, τη στιγμή που «η διεθνής συγκυρία επιτάσσει σταθερότητα, συνέπεια και τεκμηρίωση και δεν αφήνει περιθώρια για προχειρότητες».
Αναφέρθηκε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η εξέλιξη των διεθνών σχέσεων με όρους γεωπολιτικής ισχύος, η αλλαγή στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας όπου η ασφάλεια της παραγωγής προτάσσεται πλέον έναντι του κόστους, η τεχνητή νοημοσύνη που ανατρέπει τις καθιερωμένες δυναμικές, που συνθέτουν ένα το ευμετάβλητο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον που απαιτεί εμπειρία, ωριμότητα, κοσμοπολιτισμό, σχεδιο, κατανόηση και βαθιά γνώση των ζητημάτων. «Με όλο τον σεβασμό σε έναν πρώην πρωθυπουργό, δεν εντοπίζεται η ικανότητα να οδηγηθεί η χώρα με ασφάλεια μέσα σε αυτό το περιβάλλον στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «ο Α. Τσίπρας δεν είναι ο πολιτικός αντίπαλος που έχει επιλέξει η Νέα Δημοκρατία, γιατί αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα».
Περνώντας σε έναν άλλον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και στην πιθανή δημιουργία κόμματος, ο Θ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στην κριτική που ασκεί ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία όμως δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι προσωποκεντρικά κόμματα που δεν εκφράζουν και ευρύτερο κοινωνικό αίτημα, δεν μακροημερεύουν».
Συνέχισε δε: «Αλλά και εμείς από τη δική μας την πλευρά οφείλουμε να εξηγούμε, να πείθουμε, να κάνουμε τον απολογισμό μας, αλλά να παρουσιάζουμε, την πρόταση και τα σωστά ερωτήματα για την επόμενη μέρα. Με ψύχραιμο λόγο, μετριοπάθεια, δημόσιο ύφος και ήθος που αρμόζει. Γιατί καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη». Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις δημοσκοπικές μετρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική εκτίμηση δεν προκύπτει μόνο από τα μετρήσιμα στοιχεία, αλλά αφορά και την κοινωνική παράσταση». «Υπάρχει μια θετική αναμονή. Δεν εισπράττω ένα κύμα απόρριψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια ισχυρή κοινωνική βάση που αναγνωρίζει τα θετικά της κυβερνητικής προσπάθειας, επισημαίνει ταυτόχρονα τα τρωτά σημεία και αναμένει απαντήσεις και συγκεκριμένες λύσεις για τη συνέχεια. Πρόκειται, όπως τόνισε, για μια θετική προσδοκία που εκτείνεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και εκλογικό φάσμα και αναγνωρίζει την προοπτική που μπορεί να έχει η χώρα την επόμενη περίοδο.
Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Γερμανία και Γαλλία ενώ σημείωσε ότι το 2027 θα έχουμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΕ , επομένως είναι εξαιρετικά κρίσιμο να προχωρήσουμε άμεσα στις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την ΕΕ, όπως και ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.
