Αφγανιστάν: Πρώην υπουργός επιστρέφει στην Καμπούλ κατόπιν πρόσκλησης των Ταλιμπάν

"Οι περισσότεροι αξιωματούχοι σκέφτονται την επιστροφή", δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ότι τον εκτιμούν και είναι χαρούμενος που βρίσκεται στη χώρα του, αν και προειδοποίησε ότι μια μικρή ομάδα μπορεί να μην θέλει να επιστρέψει.

by Times Newsroom

Πρώην υπουργός του Αφγανιστάν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία πέρυσι, επέστρεψε σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους, αφού του δόθηκαν εγγυήσεις για την ασφάλειά του στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ισλαμιστικού κινήματος να φέρει πίσω στη χώρα προβεβλημένα πρόσωπα.

Η επάνοδος στο Αφγανιστάν του Γούλαμ Φαρούκ Ουάρντακ, που ήταν μέλος των υπουργικών συμβουλίων των πρώην προέδρων Χαμίντ Καρζάι και Άσραφ Γάνι, είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιστροφών αξιωματούχων, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν να φτιάξουν μια κυβέρνηση που θα κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Ο Ουάρντακ επέστρεψε από την Τουρκία, δήλωσε ο Άχμαντ Ουάσικ, ο εκπρόσωπος οργανισμού που ιδρύθηκε από τους Ταλιμπάν για να διαπραγματεύεται την επιστροφή προβεβλημένων Αφγανών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Μεταξύ των άλλων αξιωματούχων που θα επιστρέψουν βρίσκονται ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο πρώην επικεφαλής της εθνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Αφγανιστάν και κάποιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, πρόσθεσε ο Ουάσικ σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Αν και το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την επιστροφή των άλλων, ο Ουάρντακ έκανε δηλώσεις σε κρατικά μέσα όταν έφτασε στο Αφγανιστάν.

“Οι περισσότεροι αξιωματούχοι σκέφτονται την επιστροφή”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ότι τον εκτιμούν και είναι χαρούμενος που βρίσκεται στη χώρα του, αν και προειδοποίησε ότι μια μικρή ομάδα μπορεί να μην θέλει να επιστρέψει.

Οι περισσότεροι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι έφυγαν από το Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στα τέλη Αυγούστου. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο Γάνι, που ήταν πρόεδρος τότε και τώρα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Καρζάι παραμένει στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν διόρισαν την υψηλόβαθμη αυτή επιτροπή για τη διαπραγμάτευση της επιστροφή υψηλά ιστάμενων προσώπων στη χώρα πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτή απαρτίζεται από 9 μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η επιτροπή έχει την εξουσιοδότηση να διασφαλίζει αμνηστία και να παρέχει ασφάλεια στους αξιωματούχους που επιστρέφουν στο Αφγανιστάν, όπως επίσης να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Από πέρυσι, πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ιδιαίτερα αξιωματούχοι της ασφάλειας, έχουν αντιμετωπίσει αντίποινα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους δεν επιτρέπονται και ότι έχει αναληφθεί δράση για παραβιάσεις διαταγής γενικής αμνηστίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com