Άλφρεντ Μόσερ Μπατς (1899–1993) Αμερικανός εφευρέτης

Επινόησε το επιτραπέζιο παιχνίδι Σκραμπλ

by Times Newsroom

Ο Αμερικανός Άλφρεντ Μόσερ Μπατς (1899–1993) ήταν ο εφευρέτης, το 1938, του επιτραπέζιου παιχνιδιού Σκραμπλ. Ήταν επίσης ερασιτέχνης καλλιτέχνης και ορισμένα από τα σκίτσα του αποκτήθηκαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη).

Επινόηση του Σκραμπλ

Στις αρχές της δεκαετίας του 30 και ενώ ήταν άνεργος ο Μπατς αποφάσισε να σχεδιάσει ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι. Αφού μελέτησε τα υπάρχοντα τότε παιχνίδια βρήκε ότι ανήκαν σε τρεις κατηγορίες: υπήρχαν παιχνίδια με αριθμούς όπως τα ζάρια και το μπίνκο, παιχνίδια κινήσεων όπως το σκάκι και την ντάμα και παιχνίδια λέξεων όπως ο αναγραμματισμός και σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα συνδύαζε τον αναγραμματισμό και τα σταυρόλεξα, που ήταν πολύ δημοφιλή τη δεκαετία του 20 και το οποίο θα βασιζόταν τόσο στις ικανότητες των παιχτών όσο και στην τύχη.

Για να φτιάξει το Σκραμπλ ο Μπατς μελέτησε την αγγλική γλώσσα, διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των New York Times, προκειμένου να υπολογίσει πόσο συχνά κάθε γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου χρησιμοποιούταν και μετά με βάση τη συχνότητα εμφάνισης του κάθε γράμματος αποφάσισε πόσες φορές κάθε γράμμα θα συμπεριλαμβανόταν στο παιχνίδι. Συμπεριέλαβε τέσσερα μόνο “S” ούτως ώστε να μη γίνει πολύ εύκολο το παιχνίδι. Οι παίχτες θα προσπαθούσαν να σχηματίσουν λέξεις από τα εφτά γράμματά που είχαν προηγουμένως τραβήξει στην τύχη από ένα μεγαλύτερο αριθμό γραμμάτων. Αρχικά έδωσε στο παιχνίδι το όνομα “Lexiko” αλλά αργότερα το άλλαξε σε “Criss Cross Words” και άρχισε να ψάχνει αγοραστή. Οι κατασκευαστές παιχνιδιών στους οποίους παρουσίασε αρχικά το παιχνίδι το απέρριψαν αλλά ο Μπατς επέμεινε και τελικά πούλησε τα δικαιώματα στον επιχειρηματία Τζέιμς Μπρουνότ ο οποίος αφού έκανε ορισμένες μικρές αλλαγές στο παιχνίδι το μετονόμασε σε Σκραμπλ (από το ολλανδικό Schrabben που σημαίνει ψάχνω εναγωνίως).

Εμπορική διάθεση του Σκραμπλ

Το 1948 ο Μπρουνότ και η γυναίκα του μετέτρεψαν το εγκαταλελειμμένο κτίριο ενός σχολείου στο Dodgington του Κονέκτικατ, σε εργοστάσιο και άρχισαν την κατασκευή του Σκραμπλ κατασκεύασαν 2.400 κομμάτια έχασαν όμως $450. Παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι σταδιακά έγινε δημοφιλές και το 1952 οι Μπρουνότς μη μπορώντας να ανταποκριθούν πλέον στη ζήτηση πούλησαν τα δικαιώματα στην εταιρία κατασκευής παιχνιδιών Selchow and Righter. Στις μέρες μας κάθε χρόνο μόνο στη Βόρεια Αμερική πωλούνται ένα με δύο εκατομμύρια Σκραμπλ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com